Altepe Bursa`da ulaşımı 8 tramvay hattıyla çözecek

Altepe Bursa`da ulaşımı 8 tramvay hattıyla çözecek  AK Parti Adayı Altepe ulaşım için adeta proje bombardımanına tuttu: 8 tramvay hattı kurulacak, yeni yollar, kavşaklar, otoparklar yapılacak, Bursaray uzatılacak. Uludağ`a ise Dağ Treni`yle çıkılacak…

Düşüncemizi en baştan söyleyelim: Adalet ve Kalkınma Partisi Büyşükşehir Adayı Recep Altepe’nin dün 1.5 saatte açıkladığı ulaşım projeleri dersine iyi çalıştığını gösteriyor.

Kendisi de…

Sözlerinin başında “Bunlar 10 yıldır kafa yorduğumuz, uygulanabilir projeler” dedi.

Altepe’nin ulaşım paketinde en çok dikkati çeken, Bursa’nın baştan başa tramvay ağlarıyla örülmesi oldu.

Özellikle…

Heykel-İnönü Caddesi-Uluyol-Kent Meydanı-Darmstadt Caddesi-İpekiş-Stadyum-Altıparmak-Heykel güzergahındaki tramvay hattı heyecan verdi.

6 kilometre uzunluğundaki bu hatta sürekli rink yapacak 5 tramvay ile günde 39 bin yolcu taşınacak. Maliyeti ise 10.6 milyon avro.

Proje…

Araçsız kent merkezi için ilk adımı oluşturacağından, toplu ulaşımın en önemli hamlesi olacak.

Ayrıca…

3.1 kilometrelik Heykel-İpekçilik-Pınarbaşı hattı, günde 51 bin yolcu taşıyacak Gökdere-Ortabağlar-Erikli-Ertuğrulgazi güzergahından oluşan Yıldırım hattı, 8.6 kilometrelik Kent Meydanı-Terminal-Demirtaş hattı, 8.3 kilometrelik İhsaniye-Beşevler bağlantısını sağlayan Nilüfer hattı, 4.7 kilolmetrelik Dikkaldırım-Emirsultan ve 8.3 kilometrelik Dikkaldırım-Beşevler hatları ile Kükürtlü-Soğanlı-Beşyol-Atıcılar güzergahında Demiryolu altını toplayacak hat, ulaşıma kalıcı çözüm getirir.

Üstelik…

Heykel-Kent Meydanı ana hattı dışındaki 7 hattın maliyeti toplam 180 milyon avroyu bile bulmuyor.

Bu arada…

Altepe, karoser sanayiinin merkezinde Bursam markasıyla tramvay vagonu üretip dünyaya satmayı da planlıyor.

Trafiğe Altepe reçetesi: 5 şerit caddeler, yeni yollar, köprülü kavşaklar ve katlı otoparklar

1989’dan bu yana yapılan 4 yerel seçimin en önemli gündem maddesini ulaşım sorunu oluşturuyor.

Çünkü…

Bursa seçmeni, adayların ulaşım projelerine biraz daha fazla önem veriyor.

Görevdeki belediyeyi de, aday olanı da ulaşım projelerine bakarak değerlendiriyor.

5 yıllık Osmangazi Belediye Başkanlığı’nın ardından AK Parti tarafından Büyükşehir Adayı gösterilen Recep Altepe de gazetecileri dün adeta ulaşım projeleri bombardımanına tuttu.

Bir birinden çarpıcı projeler arasında “ana arterde şerit sayısının 5’e çıkarılması” dikkat çekiciydi.

Altepe, kenti boydan boya geçen ana arterin 3 şerit olduğunu, ancak bat-çıklarda 2 şeride düştüğünü söyledi ve “Madrid’e son gittiğimizde, 5 şeritli ana arteri 7 şeride çıkarma hazırlığı vardı. Biz de şerit sayısını arttıracağız” dedi.

Ayrıca…

Yeni yollar açmak için hazırladıkları projeleri tanıttı.

İlk sırada…

Hilmi Şensoy’un Osmangazi Belediye Başkanlığı döneminde başladığı Paşa Çiftliği-Soğanlı-Kanalboyu yolunu önce Yalova Yolu’na, sonra Gökdere’ye uzatmak ve Yakın Çevre Yolu’na bağlamak var.

6.3 kilometrelik yol için 628 bina kamulaştırılacak.

İkinci sırada…

Uludağ eteklerinden geçip Çekirge ile Ertuğrulgazi’yi bir birine bağlayacak Güney Çevre Yolu yer alıyor. Yolun bir amacı da, yamaçlardaki yapılaşmanın önünü kesmek.

Bir viyadük ve bir köprü dışında fazla masraf gerektirmeyen bu yola hemen başlanması hedefleniyor.

Yol bittiğinde, Uludağ Yolu’nun Çekirge çıkışıyla Çiçek Caddesi birleşecek.

Sonra…

Ortabağlar-Güllük yolunun Otosansit’e kadar bitirilmesi, Vişne Caddesi’ni daraltan yapıların kaldırılması, Çalı-Kayapa yolu var.

Ayrıca…

Havaalanı-Yunuseli güzergahı olan Fuat Kuşçuoğlu Caddesi’nin genişletilmesi, Hamitler’i Yunuseli’ye bağlayacak yol ve Davutkadı-Çiçek Caddesi bağlantıları da sırada.

Yanı sıra…

Ormanlar Yolu, Muradiye-Alacahırka Yolu, Alacahırka-Uludağ Yolu, Buttim’den Yıldırım’a gidecekler için Yakın Çevre Yolu’na dönüş kulbu da sırada.

Bu arada…

Özlüce’ye yonca yaprağı kavşak düşünülüyor. Buttim’de unutulan köprülü kavşak gündemde. Demirtaş Kavşağı’ndaki genişletme yanında, Emek ve Gürsu kavşakları için de proje hazırlanıyor.

Bütün bunların yanında, kent merkezinde yollara araç parkedilmesini önlemek için semtlere katlı otoparklar hedefleniyor.

Hatta…

Katlı otoparkların yerleri de belli. Maksem, Pınarbaşı, Temenyeri gibi eski mahallelerle çarşıya alışverişye gelecekler için İnönü Caddesi’nde Eski Bıçakçılar Çarşısı yerine katlı otoparklar yapılacak.

Bursaray Geçit, Kestel ve Görükle’ye uzayacak

Toplu ulaşımın ana yükü Bursaray’ın üzerinde. Ancak, yüksek maliyetli bir sistem olmasına karşın Bursaray hatlarının bitiş noktalarıyla ilgili kamuoyunda ciddi tartışmalar var.

Daha doğrusu…

Bursaray’ın neden 1050 konutlarda, Arabayatağı’nda bittiği tartışmalarına net cevap alınamadı. Gündemde olan Uludağ Üniversitesi etabı için de tartışmalar geçerli.

AK Parti Büyükşehir Adayı Recep Altepe dünkü basın toplantısında bu tartışmaları da sona erdirecek açıklamalar yaptı.

Buna göre…

Bursaray hatları 1050 Konutlar’dan Geçit’e kadar 1.5 kilometre, Arabayatağı’ndan Kestel’e kadar da 6.5 kilometre uzatılacak. Üniversite hattının projesi de, 2 kilometre eklenerek Görükle’ye kadar uzatılacak.

Altepe bunları söylerken, “10 kilometrelik uzatmayı, şimdiye kadar yapılanlardan daha ucuza maledeceğiz” dedi.

Teleferik yerine Dağ Treni

Uludağ’a karayolu ulaşımı bazı zorluklar içeriyor. Yolu genişletmek ya da kısaltmak da mümkün değil.

Hikmet Şahin döneminde Büyükşehir Belediyesi yeni bir teleferik hattı projesi hazırlamıştı. Ulaşım projelerini dün açıklayan AK Parti Adayı Recep Altepe ise yeni teleferik hattına sıcak bakmıyor.

Mevcut hattı, “döneminin koşullarında en iyisi” gören Altepe, bu hattın modernize edilmesini hedefliyor.

Buna karşın…

Dişli bir ray üzerinde hareket eden Dağ Treni düşünüyor.

Buna göre…

Kaplıkaya’dan Uludağ’a 7 kilometrelik bir yol açmayı planlıyor. Yolun altına kanalizasyon ve doğalgaz hatları yapılacak. Üstünde ise Avrupa’nın dağ kentlerinde kullandığı, dişli sistemle çalışan Dağ Treni olacak.

Her türlü hava koşulunda rahat tırmanış yapabilen Dağ Treni ile yol kısalacak.

Feribotun yanına deniz otobüsü

Bursa-İstanbul ulaşımı bu kentin en önemli konularından biri. Hikmet Şahin döneminde hızlı feribot ile İstanbul yakınlaşmıştı.

AK Parti Adayı Recep Altepe bu dönem İstanbul ulaşımı için 20 yıl öncesindeki gibi hava ulaşımını öncelikli görüyor. Ancak bunu yapabilmek kolay değil.

Bunun yerine önceliği, hızlı feribotun yanında deniz otobüsüne veriyor.

Gemlik Körfezi’ndeki yerleşim yerleri arasında ulaşımın deniz otobüsüyle sağlanması da Altepe’nin açıkladığı projeler arasında.

Saadet mitingi 7 Mart’ta

29 Mart seçimleri kampanyasında siyasi partilerin miting tarihleri kesinleşmeye başladı.

İlk olarak Adalet ve Kalkınma Partisi 14 Mart’ta miting kararı almıştı. Cumhuriyet Halk Partisi ise miting için 18 Mart’ı seçti.

Dün de, Saadet Partisi 7 Mart’ta Şehreküstü’de miting yapacağını açıkladı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 27-02-2009

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*