Altepe kenti ve caddelerdeki görüntüyü değiştirecek

Altepe kenti ve caddelerdeki görüntüyü değiştirecek  Altepe, geçen haftaki ulaşım projelerinden sonra dün de kent yaşamı projelerini açıkladı. Meydanlar yapılacak, caddelerin görüntüsü değişecek, spor tesisleri çoğalacak, Yiğitali`ye teleferikle çıkılacak…

Adalet ve Kalkınma Partisi Büyükşehir Adayı Recep Altepe, her cuma medyanın karşısına çıkıyor ve adeta proje bombardımanına tutuyor.

Geçen hafta ulaşım projelerini dinlemiştik. Dün de “Yaşanabilir Bursa” başlığı altındaki projelerini öğrendik.

Öğrendik ne kelime…

Altepe’yi dinlerken biz yorulduk, o anlatırken usanmadı.

Bir kez daha gördük ki…

Osmangazi Belediye Başkanı olarak 5 yılı boş geçirmemiş. Bursa için kafa yormuş, proje üretmiş, heyecan duymuş.

Hedefi de daha öteye koymuş:

“Artık 2050 projeksiyonuyla göre planlar hazırlayacağız.”

Bu kapsamda…

Kentsel yenileme ve dönüşüm projelerini önemsiyor. 2 yıl sonra bitecek Doğanbey projesi yanında Tabakhaneler’de yıkımların başladığını anımsatıyor.

Yine…

1.5 yıl önce bu sütunlarda duyurduğumuz Yalova Yolu ve Küçükbalıklı kentsel dönüşümleriyle modern kentleşme hamlesine hazırlanıyor. Yıldırım’da Yakın Çevre Yolu çevresini hedefliyor.

Bunları yaparken…

Bursa’nın görüntüsünü değiştirip özgün kent kimliği kazandıracak projelerini de uygulayacak.

Örneğin…

Atatürk ve Cumhuriyet caddelerindeki binaların dış görünüm çirkinliğini ve kargaşayı ortadan kaldırmak istiyor.

Bunu da…

Tarihi Avrupa kentlerinde uygulanan ve çok başarılı olan dış cephe giydirmesi tekniğiyle yapmayı planlıyor.

Her konuda olduğu gibi bu konuda da dersine iyi çalışmış. “Bunlar çok para gerektiren şeyler değil ama Bursa’nın silüetini çok değiştirecek” diyor.

Eğer Altepe’nin açıkladığı projeler gerçekleşirse, Bursa meydanlar kenti olarak anılır

Bursa’nın eskiden meydanları vardı. Pınarbaşı Meydanı, Zafer Meydanı, hatta Heykelönü olarak kabul ettiğimiz Cumhuriyet Alanı gibi.

Önce Pınarbaşı Meydanı’nı kaybettik. Sonra Zafer Meydanı tarihe karıştı. Cumhuriyet Alanı’nı daraltıp bozduğumuz için meydan olmaktan çıktı.

Bunların yerini kavşaktan bozma Şehreküstü Meydanı aldı. Uzun yıllar Şehreküstü ile idare ettik.

Sonra…

Gündeme Santral Garaj’ın olduğu yere Kent Meydanı yapılması geldi. Projeyi önce Erdem Saker döneminde tartıştık. O, meydanı bozmayacak iki finans kulesi düşünüyordu.

Ardından göreve gelen Erdoğan Bilenser burada “altı alışveriş merkezi, üstü meydan” projesi hazırladı.

Yerin üstünde yarım kat çıkıntı var diye ortalığı ayağa kaldırdık. Aralarında bizim de yer aldığımız tepkicilerin girişimleriyle meydan projesi yaşama geçirilemedi.

Hikmet Şahin döneminde ise ne olduğunu anlayamadan “çok katlı bir meydan” sahibi olduk. Kente dışarıdan gelenler yüksek binanın tepesindeki Kent Meydanı yazısının anlamını bir türlü çözemiyorlar.

Doğrusu istenirse…

Alışveriş merkezine adını veren kent meydanını içimize sindiremedik.

Dün…

AK Parti Büyükşehir Adayı Recep Altepe’yi dün dinlerken, bütün bunlar gözümüzün önünden geldi geçti.

Gördük ki…

Kent Meydanı adı altındaki düzenlemeden Altepe de rahatsız. “Proje değişikliği Büyükşehir kararıyla oldu. Osmangazi Meclisi’ne gelseydi böyle olmazdı” deme gereği duydu.

Buna karşılık…

Kent Meydanı adını taşıyan düzenlemenin hiç olmazsa çevresinde yeni bir düzenlemeye giderek, adına uygun bir Kent Meydanı hedefliyor.

Onun için de…

Alışveriş merkezi ile Osmangazi Belediyesi arasında kalan çöküntü alanında gerçek bir meydan ortaya çıkarmayı planlıyor.

••••••••••

Üstelik…

Altepe’nin dün açıkladığı projelerden “Meydanlar Kenti Bursa” görüntüsü algıladık.

Çünkü…

Ön çalışmaları tamamlanan Nilüfer Kent Meydanı, Gürsu Kent Meydanı, Gemlik Meydanı, Mudanya İskele Meydanı ve Mudanya Mütareke Evi Meydanı projeleri, Bursa’ya bu ünvanı kazandıracak.

Dahası…

Osmangazi Belediye Başkanlığı döneminde Soğanlı ve Adalet mahallelerindeki meydanlara imza atan Recep Altepe, bu kez Büyükşehir Belediye Başkanı olarak “her semte bir meydan” düşünüyor.

Düşündükleri arasında…

Bursa’nın denize açılan noktaları Gemlik ve Mudanya’da sahil düzenlemeleri, yine Mudanya’da Yıldıztepe’nin cazibe merkezi haline getirilmesi, hatta buradan denize inilecek asma yolun Kumyaka’ya kadar uzatılıp “sahil yürüyüş yolu” yapılması da var.

Spor kenti Bursa ve yeni stadyum

Adaylara en çok Atatürk Stadyumu ile ilgili sorular geliyor. Verilen cevaplardan, adayların hepsinin stadyumun yerinde yapılmasından yana oldukları anlaşılıyor.

Bu konuda…

Hikmet Şahin döneminde stadın Buttim’e yapılması gündeme geldiği andan itibaren “yerinde yapılmasını” savunan AK Parti Büyükşehir Adayı Recep Altepe dün de görüşünü yineledi.

Hatta…

Birkaç stat projesi çizdiklerini, bunların kamuoyunda tartışılacağını ve herkesin görüşünü alıp en uygununu yerinde yapacaklarını açıkladı.

Kaynak bulmanın çeşitli yolları olduğunu, bulunamazsa da Büyükşehir Belediyesi’nin yeni bir stat yapacak gücü bulunduğunu kaydetti.

Altepe ayrıca, Mudanya’ya da yeni bir stat sözü verdi. Yeni spor salonu ise, Nilüfer’de olacak ve Gençlik Spor Genel Müdürlüğü’nün başlattığı 6 bin kişilik salonu bitirilecek.

Bu arada…

Altepe’nin projeleri arasında “Kayak Merkezi Bursa” da var. Uludağ’da kar kayağı, Sukaypark’ta su kayağı, Demirtaş’ta çim kayağı geliştirilecek.

Ayrıca…

Botanik Park ile Sukaypark arasındaki bölge spor vadisine dönüştürülecek. Her ilçeye spor kompleksi ve kapaylı yüzme havuzu yapılacak.

Bir de…

Gökdere Vadisi’nde, Osmangazi ile Yıldırım’ın tam ortasında spor ve eğlence merkezi projesi var.

165 metrelik kulesi, çarşısı, anfi tiyatrosuj, spor alanlarıyla Gökdere bambaşka olacak.

Yiğitali’de piknik için yeni teleferik

Yiğitali, kökü Osmanlı’ya uzanan bir köy. Bursa’nın burnunun dibinde. Alacahırka’nın üstünde, tepenin arkasında ise Yiğitali Yaylası var. Bursalılar pek bilmese bile, yayla bu kentin en güzel mesire yerlerinden biri.

AK Parti Büyükşehir Adayı Recep Altepe, rekreasyon projeleri kapsamında Yiğitali Köyü yaylasını da Bursa’ya kazandırmak ve burasını piknik alanı olarak düzenlemek istiyor.

Hatta…

Yaylaya ulaşım için de Alacahırka-Yiğitali arasında yeni bir teleferik hattı öngörüyor. Hattın projeleri hazır.

Yanı sıra…

Mesire yerleri arasında, Ziraat Okulu mesire alanının kalan bölümlerinin düzenlenmesi, Yunuseli kanalı çevresinin düzenlenmesi ile Tophane Yamaçları’nın elden geçirilmesi var.

Yakın Çevre Yolu üzerindeki Kriz Merkezi’nin çevresi de düzenlenecek.

Valilik ve Büyükşehir’e yeni bina

Heykel’deki tarihi Vilayet binası kentin sembollerinden biri. Ama Çarşamba’daki binanın yeri bile tarif edilemiyor.

Bursa Valiliği yeni bir binaya gereksinim duyunca, AK Parti Büyükşehir Adayı Recep Altepe formülü buldu:

Demirtaşpaşa Endüstri Meslek Lisesi kent dışına çıkarılıp 3 bin öğrencinin yoğunluğu azaltılacak. Yerine de yeni Valilik yapılacak, Kamberler Parkı ile bütünleşecek.

Altepe yeni Büyükşehir binasını da eski halin bir bölümüne yapacak. Kalan bölümler park, altı ise otopark olacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 07-03-2009

1 Comment

  1. Bursa’nın silüetini bozan Tokileri yapması Bursa’ya yaptığı en büyük kötülüktür.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*