Demokrat Parti`den devrim gibi anayasa isteği geldi

Demokrat Parti`den devrim gibi anayasa isteği geldi  DP`nin gövde gösterisinde Teşkilat Başkanı Baki Mert, arzuladıkları ve radikal değişiklikler içeren yeni anasayayı açıkladı. Toplantıda, gövde gösterisine karşın eksikliği hissedilen isimler vardı…

Demokrat Parti İl Başkanlığı’nda bugüne kadar çok toplantı izledik, pek çok devir-teslime tanıklık ettik.

Yine…

Ankara’dan gelen parti büyüklerinin yaptıkları konuşmaları dinledik.

Ama…

Genel Merkez’in gövde gösterisi yaptığı dünkü gibi bir toplantıya hiç tanıklık etmedik.

Hem de…

Gelenlerin her biri, parrtinin ağır topu özelliği taşıyor.

Örneğin…

Genel Başkan Danışmanı Hamdi Üçpınarlar’ın yanı sıra, Genel Başkan Yardımcıları Baki Mert, M. Uğur Ener, Cenk Tunçsiper ve Dursun Akdemir ile Genel İdare Kurulu Üyeleri Celal Doğan, Orhan Efe, Fuat Kara, Ahmet Yaprak, Salih Sarı ve Yüksek Haysiyet Kurulu Üyesi Mustafa Çakıroğlu hep birlikte gelip, Genel Başkan Hüsamettin Cindoruk ile Genel Başkanvekili Salih Uzun’un selamını getirdiler ve şu mesajı verdiler:

“DP Genel Merkezi tam kadro olarak, Bursa İl Başkanı olarak atanan Ayhan Barışıcı ve yönetiminin arkasında.”

Toplantıda yapılan konuşmalar vardı.

Ama…

En ilgi çekici ve en farklı konuşmayı, Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Baki Mert yaptı.

Çünkü…

Mert doğrudan, DP’nin istediği yeni anayasayı açıkladı. Hem de öyle bir anayasa istedi ki, resmen sivil devrim özelliği taşıyor.

İşte o isteklerden bazıları:

Bir…

“Bakanlar parlamentodan değil, dışarıdan olsun. Kişi hem parlamenter hem bakan olduğunda sistem tıkanıyor.”

İki…

“Yargı ve yasama arasında kesin bir hat kurulmalı ve bu hattı kimse aşmamalı. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ise özlük hakları dahil tam özerk olmalı. Askerî yargı da kaldırılmalı.”

Üç…

“Partiler kapatılıyor ama hemen yerine yenisi kuruluyor. Bu da sorunu çözmediği gibi sistemi tıkıyor. Partiye değil, kişilere yasak gelmeli.”

Gövde gösterisi güzeldi, ama

İlk bakışta tablo güzeldi… Demokrat Parti İl Merkezi, alt katta toplantı salonunun bulunduğu Osmangazi İlçe, koridorlar, merdivenler, hatta dışarıdaki kaldırım kalabalıktı.

Ankara’dan gelen heyetin gövde gösterisi iyiydi.

Yanı sıra…

Eski il başkanlarından Hüseyin Sungur, Işık Uğurtuğ, İdris Sevinç oradaydı. DP’ye katılan Anavatan’ın son il başkanı Meliha Bağcıoğulları ile son Disiplin Kurulu Başkanı ve ilk Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Barışık da yerlerini almıştı.

Yine…

Doğru Yol Partisi’ne ve Anavatan Partisi’ne yıllarca emek vermiş çok sayıda partili de katılmışlardı.

Fakat…

Bu güzel ve hareketli tablonun yine de önemli eksikleri göze çarptı.

Örneğin…

DP’nin Bursalı iki GİK üyesinden biri olan Mümin Ekici yoktu.

Dahası…

İl Başkanı Ayhan Barışıcı’nın okuduğu listeye göre Büyükorhan, Gemlik, Harmancık, İnegöl, İznik, Karacabey, Keles, Mustafakemalpaşa, Nilüfer, Orhangazi, Osmangazi, Yenişehir ve Yıldırım ilçe başkanları salondaydı.

Ama…

Orhaneli İlçe Başkanı Ali Uğur ile Mudanya İlçe Başkanı Erol Demirhisar mazeretleri nedeniyle gelememişlerdi. Barışıcı, Gürsu ve Kestel’e ise önümüzdeki hafta atama yapılacağını açıkladı.

Kısacası…

Gövde gösterisi, GİK üyesiyle dört ilçe başkanı katılmadığı için eksik kaldı.

Bu durum da toplantı süresince DP’nin yeni İl Başkanı Ayhan Barışıcı’nın yüzüne yansıdı.

Seven’in gündem yorumu: Bu tansiyonla ülke duvara çarpar, yeni bir Sivas Kongresi lazım

Şenol Seven’i siyaset dünyası Cumhuriyet Halk Partisti Mudanya İlçe Başkanı olarak tanıdı. O süreçte parti içi mücadelelerdeki samimiyetiyle de bilindi.

Öyle ki…

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül parti içinden liderlik yürüyüşüne başladığında yanında, ona inanan ilk birkaç kişilik grup arasında Şenol Seven de vardı.

Hem de…

Sarıgül’e öyle inandı ki, bir daha yanından ayrılmadı.

Aslında ba sevgi karşılıklı. Sarıgül de CHP’deki o zor günlerinde samimi şekilde yanında yer alan az sayıdaki kişiden biri olan Seven’i hiç bırakmadı.

Hatta…

Bugün partileşme sürecinde olan Türkiye Değişim Hareketi’nin temellerinin atıldığı yurt gezilerinin tümüne Seven’i de götürdü.

Son olarak…

TDH Bursa Merkezi’ni açmak için geldiğinde, “Ben vefalı adamım” deyip, otobüsün üstünde Seven’i alnından öptü.

••••••••••

Zaman zaman Şenol Seven’le sohbet ederiz. Dün aradığında keyifliydi.

Söze de…

Bu sütunlarda “Türkiye bu yüksek tansiyonla nereye kadar gidebilir?” başlığıyla yaptığımız değerlendirmeyi anımsatarak girdi:

“Bu ülke bu kadar yüksek tansiyonla gerçekten bir yere gidemez. Üstelik bu yolun sonunda kalın bir duvar gözüküyor. Bu gidişat o duvara çarpmayı getirir.”

Çözümü söyledi:

“Onun için bu ülkede çok hızlı şekilde yeni bir Sivas Kongresi toplamak gerekiyor. Bunu da yalnızca Mustafa Sarıgül başarabilir.”

Bakışı şu:

“Mustafa Sarıgül insanlar arasında ayırım yapmıyor. Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Abaza, Göçmen… Sünni-Alevi ve dinli-dinsiz ayrımı da yapmıyor. O herkesi kucaklıyor. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu birlik ancak onunla sağlanabilir.”

Ardından…

Sarıgül’ün tüm bu özelliklerinin vatandaş tarafından fark edilmekte olduğunu ekledi.

••••••••••

Zaten…

Aradığında sesine yansıyan keyif de bundandı.

“Pazartesi akşamı Osmangazi İlçe Merkezimizdeki tabloyu görmeliydiniz” deyip sözlerini şöyle sürdürdü:

“Partide o akşam 600 civarında kişi vardı. Hepsi de katılım amacıyla gelmişlerdi. İlçedeki 1200 üye formu o akşam bitti.”

Şunu özellikle vurguladı:

“Bakın çok samimi söylüyorum: Biz kimseye gidip de üye olmaları isteğinde bulunmuyoruz. Vatandaş kendiliğinden ve büyük bir ilgiyle geliyor. Mustafakemalpaşa’da da böyle olmuştu.”

Sohbet sırasında Seven’e şunu sorduk:

“Sevgili Başkan… Parti daha kurulmadı. Bu insanları nereye üye yapıyorsunuz?”

Şu cevabı verdi:

“Biz şu anda ön üye kaydı yapıyoruz. Üyelik başvurusu yapanları bilgisayara yine aynı şekilde ön üye olarak kaydediyoruz. Parti kurulduğunda bu arkadaşların üyeliklerini tek bir tuşa basarak aktif hale getireceğiz.”

Homriş’ten Başbakan’a eczane sorusu

İlaç iskontolarında Eczacılar Birliği ile anlaşma yapamayan hükümetin “marketlerde ilaç satma” düşüncesini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan açıkladı.

Bunun üzerine…

Milliyetçi Hareket Partisi Bursa Milletvekili ve Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Homriş soru önergesi verdi.

Başbakan Erdoğan’ın cevaplaması isteğiyle verdiği önergede Homriş, sistemin Amerika’da yaygın olduğunu, ancak en çok ilaç harcamasının da bu ülkede yapıldığını anımsatarak “nasıl bir tasarruf sağlanacağını” ve ilaçların marketlerde hangi kritere göre satılacağını sordu.

İMO’da örnek tablo: Adaylar el ele

İnşaat Mühendisleri Odası’da seçim 24 Ocak’ta yapılacak. İMO Başkanı Necati Şahin ile aynı gruptan destek alan Metmet Atmaca arasındaki seçim yarışına dünden itibaren Çağdaş Mühendisler Grubu adına Ertuğrul Akagündüz de katıldı.

Akagündüz’ü yıllardır siyasette izliyoruz. Sakindir, sevecendir, saygılıdır, görev adına fedakârdır. Herkes de onu sever ve sayar.

Cumhuriyet Halk Partisi’nde il başkanlığı yaptı. CHP İl Başkanlığı için aday olup kongre yarışı yaşadı. 1999 yerel seçiminde de CHP’nin Yıldırım Adayı olarak yarıştı.

Şimdi bir adaylık heyecanı da İMO’da yaşıyacak.

Dün…

Seçimde yarışacağı adaylardan Mehmet Atmaca’nın adaylık açıklama toplantısına katılmasıyla sürpriz yaşadı.

Doğrusu…

Çok güzel ve örnek bir tablo gördük dün. İnşaat Mühendisleri’nin farkı da bu olsa gerek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 30-12-2009