Son karar: İkinci eğitim hastanesi Şevket Yılmaz`a

Son karar: İkinci eğitim hastanesi Şevket Yılmaz`a  İl Sağlık Müdürü Akan, yangın sonrası Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi`nde başlayan onarımları tanıttı. Onarım nisanda bitecek ama Şevket Yılmaz ikinci eğitim hastanesi olacak. Başhekimi de belli gibi…

Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi’nde 9 yoğun bakım hastasının yaşamlarını yitirmesiyle sonuçlanan yangın felaketinden sonraki süreci herkes anımsıyor.

İdari soruşturmalar sonucu hastane yönetimsiz kaldı, ameliyathaneler yandığı için ameliyat yapılamadı, yoğun bakım da kapandı.

O nedenle…

Bu sütunlarda 9 Eylül 2009 günü “Kaliteli sağlık hizmetinde Bursa’yı rahatlatacak formül” başlığıyla şunu önerdik:

Şevket Yılmaz Devlet Hastenesi ile yanında yapımı büyük ölçüde biten Kadın-Doğum Hastanesi toplam 800 civarında yatağa sahip. Bu iki hastane birleştirilip eğitim ve araştırma hastanesi olarak Yüksek İhtisas Hastanesi kullanımına verilebilir.

Buna karşılık…

Yüksek İhtisas Hastanesi’nin bulunduğu bina da, eskiden olduğu gibi 150 yataklı Kalp ve Kalp Cerrahisi Hastanesi’ne dönüştürülebilir.

Öyle olunca…

800 yatak ve geniş fiziki mekan Yüksek İhtisas Hastanesi’ni daha işlevsel kılar. Kentin doğusu daha kaliteli bir sağlık hizmeti alır. Hizmet verilen branş servisi sayısı da en az 25’e çıkar.

Sonrasında çeşitli spekülasyonlar yaşandı.

Bir gün de sürpriz şekilde Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi’nin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne dönüştürüleceği, başhekimliğine ise Doç. Dr. Sedat Demir’in atanacağı açıklandı ama vazgeçildi.

Son olarak…

Sağlık Bakanlığı kararını verdi: Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi ile Kadın-Doğum Hastanesi birleştirilerek Bursa’nın ikinci eğitim hastanesi olacak.

Başhekimliğe de Prof. Dr. Mehmet Karadağ’ın atanması bekleniyor.

Bu arada…

Henüz karar verilmediği söylense, Yüksek İhtisas Hastanesi eğitim hastanesi olarak sağlık hizmetini sürdürecek.

Şevket Yılmaz hayata dönüyor: Ameliyathaneler ve yoğun bakımda onarımlar başladı

Tarih 25 Mayıs 2009 gecesi… Bursa’nın en yeni ve en modern hastanesi olarak bilinen Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi, kablolardan çıkan bir yangında 9 yoğun bakım hastasının yaşamlarını yitirmesi nedeniyle Türkiye’nin gündemine geldi.

Türkiye günlerce bu hastane faciasını konuştu. Teknik olarak araştırma ekipleri kuruldu, Sağlık Bakanlığı soruşturmalar açtı.

Fakat…

O günden bugüne gelinen süreçte, başhekim ve hastane yönetimi görevlerinden alındığı için Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi yönetimsiz kaldı, vekaletle idare edildi.

Daha önemlisi…

Düne kadar Bursa’nın en modern ve yeni hastanesi olan, hastalardın tercih ettikleri hastane özelliği taşıyan Şevket Yılmaz’da yangın sonrası sağlık hizmetleri tam anlamıyla verilemez oldu.

Çünkü…

Ameliyathaneler ve yoğun bakım ünitesi yangında zarar gördüğü için kapandılar. Bu hastaneden başka hastanelere ameliyat için her gün hasta sevkleri yapıldı.

İşte…

Bu çok güzel hastaneyi sağlık hizmeti bakımından işlevsiz bırakan yangının izlerinin silinmeye başladığını, en önemlisi, hastanede yaşamın yeniden başladığını İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan’ın dün yaptığı basın toplantısı ve sonrasındaki hastane turunda bizzat görme fırsatını elde ettik.

••••••••••

Bu noktada…

Öncelikle vurgulanması gereken bir durumun altını çizmekte yarar var:

Yangın sonrası hastanede çeşitli incelemeler yapılmış. Bunlardan birini de “yangından dolayı oluşan hasarların giderilmesi ve hastanenin tamamının yangın yönetmeliğine uygun hale getirilmesi” amacıyla Uludağ Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan bir ekip gerçekleştirmiş.

Çalışma…

Haziran ayında tamamlanmış ve neler yapılması gerektigine dair rapor 17 Haziran’da Sağlık Bakanlığı’na sunulmuş.

Fakat…

O süreçte idari kadroyla ilgili karar vermeye çalışan, hastanenin geleceğiyle ilgili düşüncelerini de olgunlaştırma aşamasında olan Sağlık Bakanlığı harekete geçememiş.

Gördüğümüz kadarıyla…

Ekim ayında Bursa İl Sağlık Müdürü olarak atanan Dr. Özcan Akan, ilk günlerde karşı karşıya kaldığı domuz gribi mücadelesinin yanında, Şevket Yılmaz’ı yaşama döndürme projesini de öncelikli olarak ele almış.

Hızlı gelişmeler ve sıkı takip sonucu, Uludağ Üniversitesi hocalarının raporu Sağlık Bakanlığı’nda onaylanmış. İhaleyle süre yitirilmesi istenmediği için de bakanlık kanalıyla işe başlanması sağlanmış.

Dr. Akan, dün hastanede yaptığı basın toplantısında ameliyathanaler ve yoğun bakımdaki onarımlarda bir hafta önce başlandığını açıkladı.

Üstelik…

Öylesine hızlı çalışılmış ki, bir hafta içinde ameliyathanelerin bir bölümü ve doğumhane onarılıp yeniden hizmet verir hale getirilmiş.

Hatta, ilk operasyonlar bile yapılmış.

Onarımın devam ettiği bölümleri de gezdik. Duvarlara sinen is kokusuna karşın, görüntü olarak yangının izleri silinmişti.

İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan hastane turu sırasında, tamamlanan bölümlerin zaman yitirmemek için kademeli olarak açılacağını açıkladı. Onarımın Nisan 2010’da tümüyle bitirilmesi hedefleniyor.

Ayrıca…

Yüzde 98’i tamamlanan Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nin de Şubat 2010 içinde hizmete sokulması planlanıyor.

Sonuçta…

Bursa’nın en yeni ve en modern hastanesinde yaşamın yeniden başlamasına sevindik.

Çünkü…

Kentin doğu bölgesinde bu hastanenin önemi çok büyük.

İnegöl üniversite için planlı ve hazır

Bursa’nın ikinci üniversitesinin İnegöl’e kurulması çalışmaları kapsamında Adalet ve Kalkınma Partisi Bursa Milletkvekili Sedat Kızılcıklı dün aradı.

“İnegöl olarak 3 aşamalı bir plan hazırladık” diye başladı ve şunu söyledi:

“Önce tüm partiler ve sivil toplum örgütleri İnegöl’de bir araya gelip için kenetlendik. İkinci aşamada Bursa’da toplantı yapıp kozlarımızı ortaya koyacağız. Üçüncü aşamada Ankara’da çalışacağız.”

Söylediği şu:

“Tüm kapıları çalacağız. Toplu iğne başı kadar bile boşluk bırakmayacağız. Gerekirse tekrar tekrar ulaşacağız.”

Ardından…

İkinci üniversitenin neden İnegöl’e olması gerektiğini rakamlarla anlattı:

“İnegöl 220 bin nüfuslu. Yalnızca ilçe merkezinde 110 bin nüfus var. 700 milyon dolar ihracat, 550 milyon dolar ithalat yapıyor. Yani dış ticaret fazlası var.”

Şunu vurguladı:

“İnegöl’ün 48 bin öğrencisi var. Bu, Gemlik nüfusunun yarısı. Ayrıca, Uludağ Üniversitesi’nin en çok bölümü İnegöl Meslek Yüksek Okulu’nda.”

Devam etti:

“Mehmet Yıldız kampusu için 4.5 milyon dolar harcadı. Üniversite için izin verirse sorunumuz olmaz. Belediyenin toplu konutta 54 dairesi var. Bunlar lojman da olur, yurt da…”

Şunu da ekledi:

“Bursa-Ankara yolu üzerindeyiz. Bursa’ya 20 dakika, Yenişehir Havaalanı’na 25 kilometre mesafedeyiz. İkinci üniversite için tüm özelliklere sahibiz ve çok kararlıyız.”

Dağ esintileri şiir akşamları

Organizasyon Osmangazi Belediyesi ile Dağ-Der’in. Çarşamba akşamı saat 19.30’da Elmasbahçeler Kültür Merkezi’nde ilki gerçekleştirilecek.

Sonrasında, gelenekselleştirilmesi hedefleniyor.

Amacı da çok özel:

Bursa konulu şiir denildiğinde akıllara Ahmet Hamdi Tanpınar ve Bursa’da Zaman geliyor.

İşte…

“Dağ esintileri ve şiir akşamları” adıyla yarın akşam ilki gerçekleştirilecek organizasyon ve yeni Ahmet Hamdi Tanpınarlar ortaya çıkarmayı hedefliyor.

Gecenin yöneticiliğini, geçen dönem Bursa Milletvekili olarak hizmet veren Faruk Ambarcıoğlu yapacak.

Gecede…

Dağ bölgesinden 10, diğer bölgelerden 5 olmak üzere 15 şair de Bursa üzerine şiirlerini seslendirecekler.

Ayrıca…

Metin Önal Mengüşoğlu, İlhan Yardımcı, Yasin Doğru, Ramazan Günhan, Aşık Turabi gibi şairlerle sohbet edilecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 22-12-2009