“Büyük Türkiye’nin Büyük Bursa’sı için” sloganıyla Bursa Kent Konseyi yeni bir Bursa markası oldu

Bursa hemen her dönem Türkiye’nin gündemine ilkleri ile geliyor.
Örneğin…
Rahmetli Teoman Özalp döneminde planlama olarak ilk adımları atılan, ama Erdem Saker döneminde gerçekleşen Yerel Gündem 21 yapılanması, Türkiye’de ilk olmuştu.
Bu dönem…
Yerel Gündem 21’lerin misyonunu tamamlamasıyla yerine oluşturulması hedeflenen Kent Konseyleri uygulamasında da Bursa Kent Konseyi yine bir ilk olarak Türkiye’nin gündemine geldi.
Dahası…
Aynı zamanda Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı olarak bu dönem sorumluluk üstlenen Semih Pala’nın başkanlığını yaptığı, geçen dönem Yerel Gündem 21 Genel Sekreteri olarak görev yapan Tahsin Bulut’un da genel sekreter olarak görev aldığı Bursa Kent Konseyi uygulamalarıyla aynı zamanda Bursa’nın kanaat önderi bir kuruluş oldu.
En önemli olan da şu:
Ülkemizdeki genel anlayışta, sivil de olsa bürokratik de olsa kurumlar hesap verme sözünü pek sevmezler. Yaptıklarının denetlenmesini istemezler.
Oysa…
23 Haziran 2008’de kurulup faaliyete geçen Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala gazetecilerin karşısına “Hesap veriyoruz” diyerek çıktı ve ilk 6 ayda yapılanları özetledi.
Güzel olan da bu.
Aslında…
Bursa Kent Konseyi’nin başlangıç noktasında seçim, yani demokrasi var. Semih Pala da göreve ilk andan itibaren seçimle, hem de yarışarak geldi. O nedenle Bursa Kent Konseyi aynı zamanda Bursa’daki tüm dernekleri, yani sivil toplum örgütlerini bünyesinde barındırdığı için bir bakıma seçilmişlerin çatı kuruluşu özelliği taşıyor.
İşte…
Semih Pala da bunun bilinciyle hareket ediyor ve demokrat kişiliğini de ortaya koyup hesap vermekten çekinmeyen bir yaklaşım sergiliyor.
Nitekim…
Bursa Kent Konseyi Başkanı olarak yaptığı basın toplantısındaki vurguları âdeta sivil toplum manifestosu gibiydi.
Örneğin…
Kapılarının herkese ve her kesime açık olduğunu söylerken özellikle “demokrasi isteyen her kuruma” vurgusu yapması dikkat çekiciydi.
Yine…
“Yerel demokrasi yolunda buluşma noktası, demokrasi platformu haline gelen Bursa Kent Konseyi’nde kent sorunları medeni şekilde ele alınıyor” dedikten sonra “Bursa Kent Konseyi toplumsal denge çizgisini devam ettirecek” sözü vermesi de önemliydi.
6 aylık dönemde gerçekleştirilen Bursa buluşmaları ve Bursa Konuşuyor toplantılarıyla koordinasyon toplantılarının icraat dökümü neredeyse bir dergi oluşturacak noktaya gelmiş.
Bünyesinde…
25 gönüllü çalışma grubu, 6 çalışma ofisinin yanında Gençlik, Engelliler, Kadın ve Çocuk meclisleri bulunan Bursa Kent Konseyi, meclislerin hepsinde seçimleri tamamladı.
Şubat ayı içinde ise bir büyük buluşmayı gerçekleştiriyor:
Türkiye Kent Konseyleri Bursa Buluşması.
Katılımcı demokrasi yolunda çok önemli bir aşama olan bu buluşmadan belki de Türkiye’de yeni bir yapı olarak Kent Konseyleri Birliği çıkacak.
••••••••••
Bu arada…
Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala’nın düzenlediği ve ilk altı ayın hesabını verdiği basın toplantısını izlerken medya yaklaşımı üzerinde şöyle bir düşündük.
Çıkardığımız izlenim şu:
Semih Pala
geçmişiyle, bu kent için ürettikleriyle, bu kentin değerleri için verdiği mücadelelerle bilinen ve inandığı uğruna gözünü budaktan sakınmayan özelliğiyle de tanınan bir kişi.
Zaman zaman kişiler arasında farklı düşünceler ve yaklaşımlar olabilir. Bu doğrultuda karşılıklı eleştiriler yapılabilir. Sorunlar da yaşanabilir.
Ama kişisel sorunların kurumsal soruna dönmemesi ve kişisel yaklaşımların kurumları hedef almaması esastır.
Bu değerlendirme medya için de geçerli.
Madem ki hep birlikte Bursa’da yaşıyoruz, bu kentin daha iyi olması ve yönetilmesinin yanında, toplumun sesini duyurabilmesi için hepimizin işin ucundan tutması gerekiyor.