Vali Harput’tan termal müjdesi: Sondaj kuyusunda sıcak suya ulaşıldı, Kültürpark’taki iki kuyu yeniden açılıyor

Çocukluk günlerimiz gözümüzün önünde canlanıyor… Bursa o zamanlar hamamlar şehri olarak da biliniyordu.
Türkiye’nin her yerinden insanlar akın akın banyo tedavisi için hamamlara geliyordu.
Üstelik…
O tarihlerde kentte yeterli sayıda otel yoktu. O nedenle, hamamların bulunduğu Çekirge’deki evlerin neredeyse tümünde birer ya da ikişer oda hamam için gelenlere pansiyon olarak kiraya verilirdi.
Üstelik…
Daha Akdeniz ve Ege’deki tatil yörelerinde pansiyonculuk bilinmezken Çekirge’deki her ev pansiyonculuk yapardı.
Yani…
Bursa bir zamanlar, bugün termal turizmi olarak adlandırılan hamam turizmi için hem vazgeçilmez bir yer, hem de en önemli cazibe merkeziydi.
Öyle ki…
Afyon’da ilk termal otelin yapılması için harekete geçildiğinde, bir heyet Bursa’ya gelmiş ve otelcilerden “Bize termal turizmini öğretin” isteğinde bulunmuştu.
Gelin görün ki…
Bir zamanlar Bursalı otelcilerden termal turizmini öğrenmeye çalışanlar, bugün fersah fersah geçip gittiler. Bizim hamamlarımız ise yerinde saydı.
Kuşkusuz bunun nedenleri var.
En başında da, Bursa hamamlarını besleyen şifalı doğal sıcak suyun belli ölçüde çıkması ve tarihten gelen yöntemlerle belirli otel ve hamamlara dağıtılacak şekilde planlanması.
Yani…
Bursa’da doğanın özelliği olarak yer katmanları arasından sızıp kendiliğinden yüzeye gelerek çıkan az miktar suyun sahipleri var.
O nedenle…
Her yere dağıtılması hem suyun azlığı nedeniyle mümkün değil, hem de sahiplerinin rızası dışında bunu yapmak kolay değil.
Diğer kentlerde ise sondajla çıkarılan bol su var.
Bursa’da iki dönem önce ilk termal sondajı denemeleri yapıldı. O tarihte Bursa Valisi olarak Ali Fuat Güven görev yapıyordu. Erdoğan Bilenser ise Büyükşehir Belediye Başkanı’ydı.
Kent dışından bir firmanın yönlendirmesiyle Kültürpark’ın kuzeyinde yapılan sondajda sıcak suya ulaşılmıştı ama, bu da doğal yollardan yüzeye ulaşan sıcak suların kesilmesine neden olunca otel ve kaplıca sahipleri büyük tepki göstermişti.
Yargı da sondajı durdurmuştu.
Aslında…
Bursa gibi fay hatlarının yoğun olduğu bir bölgede, doğal katmanların yapısını bozacak ya da zedeleyecek sıcak su sondajı yapılmasını riskli bulanlardanız.
Nitekim…
Bilenser döneminde sondaj başlayıp tartışıldığında da kaygılarımızı gazete sütunlarından dile getirdik.
Ne var ki…
Çıkan suyun az olduğu ve Bursa turizmi için yetmediği de ortada. Eğer termal turizmi hedef alınacaksa bu suyu arttırmak gerektiğini de kabul ediyoruz.
Buna karşın…
Bugün de kentin jeolojik dengesinin bozulmasına yol açacak girişimlere karşı aynı kaygıları taşıyoruz. Ama bilimsel raporlara da güveniyoruz.
Gelinen noktada…
Bursa’yı termal turizmde merkez, kendi deyimiyle “cazibe merkezi” yapmak arzusuyla sondajlara başlayan Vali Şahabettin Harput’a da hak vermemek elde değil.
Ancak…
Her şeye karşın bu konudaki adımların çok dikkatli atılması gerektiğini düşünüyoruz.
Kaldı ki…
Dikkaldırım’da bir süre önce yapılan sondajlarda çok derine inilmesine karşın sıcak su bulunamadığını unutmuyoruz.
Fakat…
Bu konuda sürpriz gelişmelerin olduğunun müjdesi Bursa Valisi Şahabettin Harput’tan geldi.
”Dikkaldırım’da açılan yeni kuyuda birkaç gün önce 314 metre derinlikte 51 derece sıcak suya kavuştuk” diyen Harput, bu kuyudaki sondajın derinleştirilerek sürdüğünü, çünkü daha derinde daha sıcak ve daha kaliteli suya ulaşılacağının anlaşıldığını açıkladı.
Yanı sıra…
Vali Harput, 7 yıl önce açılıp sıcak suya ulaşılmasına karşın kapatılan Kültürpark’taki iki kuyunun da yeniden devreye alınacağını bildirdi.
Gelinen noktayı önemsemek gerekiyor.
Bunu…
Vali Harput’un sözlerinden de anlıyoruz:
“Geçtiğimiz günlerde temeli atılan Crown Plaza bizden sıcak su talebinde bulundu, biz de istediği kadar verebileceğimizi söyledik. Yine bir süre önce Güral Porselen’in sahibi Bursa’da termal otel yapmak istediğini söyledi.”
Bu kapsamda şunu da anımsattı:
“Rixos Otelleri sahibi Fettah Tamince, Bursa’nın yeni bir Dubai olabileceğini söyledi. Ülkenin önemli turizm firmalarından Öger Tur işletmecisi Vural Öger de bu nedenle uluslar arası uçak seferlerini başlatıyor.”
Görüldüğü gibi…
Yılların öncesinin hamam turizminden bugün dünyada gelişen termal turizmine geçiş yapmaya çalışıyoruz. Ama bunun riskleri olduğu gibi, sürece yönelik sancıları olduğu da ortada.