Baykal’ın gidişi böyle olmamalıydı… Bu gidiş yalnızca CHP değil, tüm siyasi yapıyı etkiler

Şurası bir gerçek ki… Hayranlık derecesinde sevenleriyle, kızanlarıyla, nefret edenleriyle, hatta CHP seçmeni olmasına karşın kızdığı için oy vermeyenleriyle Deniz Baykal siyaset dünyamızın çok önemli bir fenomeni.
Dahası…
Yaptıklarını, söylemlerini, politikalarını beğenseniz de beğenmeseniz de Türk siyasetinin iyi yetişmiş bir lideri.
Ayrıca…
Siyaset bilgisi yüksek, siyasi söylemi ve hitabeti çok güçlü, partisinin tüm örgütlerine egemen bir siyasetçi olduğunu da vurgulamak gerekiyor.
Zaten…
Öyle olmasaydı, bugüne kadar kendisine yönelik parti içi darbe girişimlerinde kaybeder ve siyasetten çekilirdi. Ama o siyasi mücadeleleri kendi belirlediği kurallarla da olsa kazandı ve bugünlere geldi.
Bugün ise…
Rakipsiz olduğu kurultaya 10 gün kala, Meclis’ten geçen Anayasa paketi ile ilgili olarak da Anayasa Mahkemesi’ne dava açma hazırlığının yapıldığı bir süreçte internette yayınlanan yatak odası görüntüleri sonrası CHP Genel Başkanlığı’nı bıraktı.
Bu noktada…
İnternetteki görüntüler itibariyle Baykal’ın başına gelenin de hiç onaylanmayacak, son derece aşağılık bir komplo olduğunu vurgulamak gerekiyor.
Kısacası…
CHP kurultaylarında ve parti içi çekişmelerde siyasi mücadeleleri hep kazanmış bir lider olmasına karşın, internetteki görüntüler siyasette sonunu getirdi.
İşte…
İnsanın içine sinmeyen de bu. Bugüne kadar Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı olarak uygulamalarına karşı çıkanlar, hatta bu nedenle seçimde oy vermeyenler elbette oldu.
Geçmişte seçim başarısızlığı nedeniyle CHP Genel Başkanlığı’nı bir kez daha bırakmış ama siyasi yolla gittiği için siyasi yolla geri gelmişti.
O nedenle…
Deniz Baykal’ın CHP Genel Başkanlığı’ndan gidişi böyle olmamalıydı. Siyaseten gitmeliydi.
Gelinen noktada…
Baykal’ın istifasını açıkladığı basın toplantısında da söylediği gibi kafalara takılan komplo teorileri var.
Acaba…
Türkiye’nin önündeki yakın döneme yönelik yeni bir siyasi yapılanmanın ilk adımı olarak mı bu olay patlak verdi?
Yani…
Bu görüntü olayını tezgahlayanların kafasında daha geniş kapsamlı bir siyasal yapı değişimi mi var?
Eğer öyleyse, sıradaki kim?
Bu noktada…
Gündeme gelen sorulardan biri de, Baykal sonrası CHP’de kimin lider olacağı.
Çünkü…
22 Mayıs’taki kurultayda Deniz Baykal rakipsiz olarak yoluna devam edecekti. Şimdi o olmadığına göre, CHP’ye kimin lider olacağına 12 günde nasıl karar verilecek?
Yani…
Siyasetteki ilk değişim lider profili olarak CHP’den başlıyor. Bunun diğer partileri etkileyeceği de ortada.
Örneğin…
Baykal’ın istifasını açıklamasından hemen sonra, yerine kimin gelebileceği tartışmaları arasında üç isim öne çıktı.
İlki…
Daha doğrusu ilk olarak, CHP Grup Başkanvekili olan ve son dönemde yolsuzluk dosyalarıyla toplumda büyük bir beğeni toplayan Kemal Kılıçdaroğlu akla geliyor.
İkincisi…
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen adı ortaya çıkıyor.
Ve…
Prof. Dr. Süheyl Batum adı da bu listede üçüncü sırada yer alıyor.
••••••••••
Bu noktada…
Baykal’la yıllarca birlikte siyaset yaptığı için çok yakından tanıyan ve hangi durumda nasıl karar verebileceğini iyi bilen insanlardan biri olarak SHP/CHP eski Parti Meclisi Üyesi Güler Buğday’la görüntülerin ortaya çıkmasından hemen sonra konuşurken, “Benim tanıdığım Deniz Bey istifa eder” demişti.
Biz de ona katılmamıştık.
Güler Buğday’ın söylediği oldu, Baykal arkasında pek çok soru işareti ve Türkiye’nin siyasal yaşamını yeniden şekillendirecek mekanizmayı tetikleyerek  istifa etti.
Kararını açıklamasından sonra Güler Hanım’la olacakları yeniden konuştuk. CHP’de neler olabileceğini yorumlarken ilginç bir tahmin yürüttü:
“Yeni Genel Başkan olarak akla önce Kemal Kılıçdaroğlu geliyor ki bu en doğrusu olur.  Bu Kemal’a hiç itirazım yok. Ama bir başka Kemal olursa ona itirazım var.”
Söylemek istediği bir başka Kemal belli: Kemal Derviş.
Olur mu olmaz mı bilemeyiz ama, 2002’de Türkiye’nin sürpriz bir şekilde seçime gitmesini tetikleyen kişi olan Kemal Derviş’in yıllar sonra CHP Genel Başkanı olarak bir sürpriz gelişme sonrası dönmesi, Türk siyasetinin komple yenilenmesi demek olur ki, bu da geniş çaplı bir tasarım anlamına gelir.