Sebze Meyve Komisyoncuları’ndan uyarı var: Tarladan pazara haberleri güzel ama zirai atıklara dikkat

Nilüfer Belediyesi’nin Konak Kapalı Pazaryeri’nde başlattığı üreticiden tüketiciye uygulamasını bu sayfalarda “Tarladan pazara Nilüfer Belediyesi aracılığıyla” başlığı altında aktardık.
Aktarırken de…
Yakın zaman öncesine kadar Tahtakale, Reyhan, Gürsu gibi pazarlarda köylülerin sattıkları sebze ve meyvelerin özel alıcıları olduğundan söz ettik.
Gerçekten de…
Kent yaşamı içinde artık doğal ürün arayışı çok arttı. İnsanlar o nedenle tarladan doğrudan gelen sebze ve meyve arayışındalar.
Fakat…
Tarladan doğrudan gelen doğal ürünler psikolojik bir cazibe oluştururken, bazı noktalarda dikkatli olunması gerektiğini de unutmamak gerekiyor.
Nitekim…
“Tarladan pazara Nilüfer Belediyesi aracılığıyla” başlıklı yazımızın ardından Bursa Sebze Meyve Komisyoncuları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Feridun Özyüksel’den bir elektronik posta aldık.
Bursa siyasetinin de bilinen ve sevilen isimlerinden biri olan sevgili Feridun Özyüksel, üreticinin doğrudan satış yapabileceği yerleri değerlendirdiği iletisine “Tarladan pazara konulu yazınızı okudum. Bu konuya dikkat çekmek istiyorum” diye başlıyor ve şunu yazıyor:
“Bu tür haberler kamuoyu tarafından dikkatle izlenir ve hoş gelir. Tabii, bu tür organizasyonları yapan çeşitli kamu ve idari yönetimleri de hoş bulunur. Ama bu konu tartışmaya her zaman açıktır.”
Bu noktada…
İşin içinde biri olarak şu uyarıyı yapıyor:
“Dikkat edilmesi gereken en önemli konu, her zaman gündemde olan insan sağlığına zararlı ilaç atıkları, yani pestisitlerdir.”
Şu bilgiyi veriyor:
“Bu hassas konu ile ilgili Türkiye’de örnek işletme olan Bursa Büyükşehir Belediyesi Bursa Kent Hali’nde her gün defalarca kez, gelen ürünler gıda laboratuvarında incelenir. Sonra da halka arz edilir.”
Şöyle devam ediyor:
“Ayrıca, bu ürünler sergilendikleri ulusal hipermarketlerle yerel marketlerde ve pazarlarda Bursa İl Tarım Müdürlüğü tarafından alınan numuneler İl Tarım Müdürlüğü’nün kendi bünyesindeki akrilite laboratuvarlarda testlerden geçer. Böylece ürün güvenilirliği kontrol altına alınır.”
Sonra da…
Gündemdeki tarladan pazara uygulaması için çok ciddi bir sorgulama yapıyor:
“Bu tür kontroller Bursa’da ciddi olarak uygulanırken, tarladan pazara gelen ürünlerin kontrollerinin nasıl yapılacağını sorgulamamız gerekmiyor mu?”
Evet…
Tüketicide heyecana yol açan üreticiden doğrudan satış olayının bir de bu yönü var. Üstelik bu yönü hiç de yabana atılacak gibi değil.
Feridun Özyüksel’e uyarıları ve bilgilendirme duyarlılığı nedeniyle teşekkür ediyoruz.