Milletvekiliyle gazetecilerin Facebook’ta “keçi” polemiği

İnternetteki sosyal paylaşım sitesi Facebook dünya genelindeki yüzmilyonlarca üyesi arasında sosyal paylaşımı sağlamanın ötesinde adeta açık bilgi kanalı olarak da etkisinin her geçen gün arttırıyor.
Bu arada genelde ve yereldeki paylaşımlar sırasında zaman zaman da ilginç polemiklerin platformu haline geliyor.
İşte…
Böyle bir ilginç polemik bugün Bursa merkezli yaşandı.
Üstelik…
Polemiğe konu olan paylaşımla, ulaşılan nokta arasında doğrudan bir bağ yok.
İzleyebildiğimiz kadarıyla polemik şöyle gelişti:
Haber gazetesi yazarı, meslektaşımız Cansel Oruç bugün Facebook’taki sayfasında ilginç bulduğu bir konuyu paylaştı.
Gazeteci Cansel Oruç’un sayfasına alıp “Korkudan bayılan keçiler” başlığıyla paylaştığı yazı şöyleydi:
“Miyotonik keçiler olarak da bilinen bu keçiler myotonia congenita adı verilen bir genetik bozukluktan muzdariplermiş. “Yani nedir?” derseniz: Heyecanlandıklarında, korktuklarında kasları 4 – 5 saniyeliğine kitleniyor, oldukları yere yığılıyorlar. Kitlenen kaslar gevşeyince de kalkıp hiçbir şey olmamış gibi koşmaya devam ediyorlar.. “Bilimum yırtıcının peşine düşeceği bir hayvan için oldukça bahtsız bir bozukluk”, “nesilleri kolayca tükenir bunların” gibi düşüncelere gark etse de pek öyle değil. Bu genetik bozukluğa sahip keçiler diğer keçilere göre daha uzun kaslara sahip olduklarından, çiftçiler tarafından özenle yetiştirilip, korunup kollanmaktaymış.”
Ardından…
Bilgi içeren bu paylaşıma AK Parti Bursa Milletvekili Hayrettin Çakmak bir soruyla şu yorumu yaptı:
“Bu keçiler referandumda hayır oyu verecek keçiler mi?”
İşte…
Polemiğin fitilini ateşleyen bu esprili yorum oldu. Milletvekili Çakmak’ın yorumuna öne Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin eski şube başkanlarından Gazeteci Berhan Soner tepki gösterdi:
“Hayır diyenleri/diyecek olanları keçiye benzetmek, keçiyle özdeşleştirmek. Alkışlıyorum sizi…”
Bu tepkiye AK Parti Bursa Milletvekili Hayrettin Çakmak hemen açıklama getirdi. Çakmak’ın açıklaması yaklaşık ifadelerle şöyleydi:
“Ben referandumda hayır kullanacaklar için keçi benzetmesi yapmadım. Herkesin demokratik hakkıdır, dileyen hayır oyu verebilir. Bebek katili İmralı’ya sevk edilirken televizyonlardan gördük, adada hep keçiler vardı.”

Bu açıklama üzerine Bursa Hakimiyet yazarı Mustafa Özdal da ilk yoruma tepkisini yazdığı yorumla gösterirken “anayasa paketine hayır diyecek milyonlarca kişiye bir milletvekilinin keçi demesi” için “Yazık” yorumu yaptı.
Bunun üzerine Çakmak, hem ilk yaptığı esprili yorumu, hem de Berhan Soner’in tepkisine verdiği cevabı Facebook paylaşımından kaldırdı.
Şimdi Cansel Oruç’un bağlantısında Berhan Soner ve Mustafa Özdal’ın tepkileri duruyor ama Hayrettin Çakmak’ın yorumu ve cevabı artık yok.
Ama…
Referanduma yönelik Bursa’daki ilk polemik de böylece yaşanmış oldu.