Unutulmaz şarkıların söz yazarı, Bursa’nın yetiştirdiği büyük şair Ayten Uğuralp’i kaybettik

Hasreti yıllara sor / Irağı yollara sor / Beni ellere sorma / O mahsun kullara sor / Kınalı ellere sor / İncecik bellere sor / Dalında boynu bükük / Sararan güllere sor / O yanık türküne sor / Şu geçen ömrüne sor / Elde arama beni / A canım gönlüne sor.
Çoğumuzun bildiği, hatta keyifli zamanlarımızda dilimizden dökülüveren, televizyon ya da radyo dinlerken sanatçıya eşlik ediverdiğimiz Türk Sanat Müziği’nin Ali Şenozan tarafından Muhayyer Kürdi makamında bestelenmiş bu unutulmaz şarkısının sözlerini Bursa’nın yetiştirdiği en büyük şairlerden biri olan Ayten Uğuralp yazmıştı.
Üstelik…
Her zaman gerçek bir Bursa hanımefendisi olan, bulunduğu ortamlarda hem nezaketi, hem asaletiyle kendini hissettiren duygulu yürek Ayten Uğuralp’in daha pek çok güftesi daha pek çok unutulmaz şarkının sözü olmuştu.
Örneğin…
Yılmaz Yüksel’in bestelediği Bir Bayram Humârı Sundu Hayalim’in sözlerini, Turhan Taşan’ın bestelediği Misafir Gelsem Sana Elalem Gibi Sanki’nin sözlerini, yine Turhan Taşan’ın bestelediği Gülü Taktım Koynuma Kokusu Bende Kaldı’nın sözlerini, Gülüyorsa Gözlerim Seni Gördü Diyedir’in sözlerini, Bir Çırpınış Mutluluk mu Hayal mi’nin sözlerini ve daha nice unutulmaz şarkının sözlerini hep Ayten Uğuralp yazdı.
Ayrıca…
Aferin Sana Yüreğim ve Eskici gibi daha bir çok şiir kitabını edebiyatımıza hep Ayten Uğuralp armağan etti.
Gerçek bir Bursalı, gerçek bir hanımefendi, gerçek bir şair, duygulu şarkıların söz yazarı, meslektaşımız ve değer verdiğimiz bir arkadaşımız Banu Demirağ’ın annesi Ayten Uğuralp artık aramızda değil.
Ayten Hanım uzunca bir süredir rahatsızdı. Öylesine bir nezaket duygusu taşıyordu ki, dostlarını üzmemek için evinden bile çıkmıyordu. Ruhu dinçti ama yorgun vücudu daha fazla direnemedi. Yarın Orduevi karşısındaki Şehadet Camii’nde kılınacak ikindi namazının ardından dostlarının omuzlarında son yolculuğuna uğurlanacak.
Ama…
Şarkıları çaldıkça, şiirleri okundukça Ayten Uğuralp hiç unutulmayacak. Bursa’nın, şiir dünyasının, Türk Sanat Müziği camiasının, hepimizin başı sağolsun, Allah rahmet eylesin.