CHP deneyimli partilileri devreye soktu, tempoyu arttırdı

Referandum kampanyalarında “evet” cephesinin lokomotifliğini iktidar partisi olarak Adalet ve Kalkınma Partisi yürütüyor. Buna karşılık “hayır” cephesinin liderliğini de Cumhuriyet Halk Partisi üstlenmiş durumda.
Dahası…
AK Parti’nin gerek organizasyon, gerek çalışma anlayışı, gerek bütçe olarak kampanyasını başarıyla götürdüğünü herkes kabul ediyor.
O nedenle…
Karşı cephenin, yani “hayır” cephesinin lideri CHP’nin organizasyon ve çalışma anlayışı daha farklı bir gözle izleniyor.
Bu da…
Doğal olarak bazen eleştiri olarak yansıyor.
Nitekim…
CHP referandum kampanyasının başlangıcında ana kademelerde organize olamamış bir görüntü verdi. Sahada yalnızca gençlik kolları vardı.
Ana kademelerde ise, anayasanın değişen maddelerine neden hayır denmesi gerektiğine dair parti içine yönelik konferanslar uzun süre aldı.
Oysa…
O toplantılara katılanlar zaten referandumda hayır oyu verme kararlılığında olan partililerdi. Eleştiriler de, “partililere propaganda yerine sokağa çıkılması” yolunda gelişti.
Sonrasında…
CHP beklendiği gibi parti binalarından sokağa çıktı ve ana yönetim kademeleri de gençlerin yaptığı çalışmalara katıldı. Bir yandan da kent merkezi ve ilçelerde ziyaretler yoğunlaştırılarak ana kademenin gençlere ayak uydurması sağlandı.
İlk anda…
Çalışmalarda dar kadrolu yapı gözlendi. Elindeki geniş kadro potansiyeline karşın, CHP az sayıda partilisini her yerde görevlendirince bu kez de ortaya daha başka problemler çıktı.
Son aşamada…
CHP’nin organizasyon yeteneğini geliştirdiğini ve elindeki potansiyelden daha fazla yararlanmak üzere harekete geçtiğini görüyoruz.
Gerçi…
Burada da bazı planlama hataları sonucu konuşmacılar ile broşür dağıtanlar gruplarının yapılandırılması arasında bazı dengesizlikler oluşabiliyor ama her şeye karşın çalışmalara katılan sayısının her geçen gün arttığı ve genişleme sağlandığı da gözleniyor.
Bu noktada…
CHP Bursa İl Başkanı Gürhan Akdoğan’ın neredeyse evine gitmleyi v e uyumayı unuttuğunu söylemek mümkün. Sabah erken saatlerinde başladığı koşuşturmacayı sahur saatlerinde tamamlıyor. Partideki yükü de İl Yönetimi içinden Selim Lümalı ve Ali Küçüksarı ile birlikte omuzlamış durumda.
Her yere gittikleri gibi, tüm programlar da onlardan geçiyor.
Bursa Milletvekili Abdullah Özer aynı zamanda MYK Üyesi olduğu için Genel Merkez’in hazırladığı programlara daha fazla katılmak zorunda kalıyor. Kendisine verilen 5 ilin sorumluluğu olduğu için, oralara sürekli ziyaretler yapıyor.
Bursa’da ise…
Milletvekilleri arasında yükü Kemal Demirel omuzlamış durumda. Gündüz ilçelerde, gece merkezde ve her akşam başka bir yerde Demirel olağanüstü bir performansla çalışıyor.
Onur Öymen de zaman zaman gelerek CHP Bursa İl Başkanı Gürhan Akdoğan’ın kendisi için hazırladığı programlara katılıyor.
Bunun dışında…
CHP’nin eski partililerini devreye sokarak temposunu arttırdığını görüyoruz.
Nitekim…
Eski Parti Meclisi Üyesi konumunda olan Güler Buğday ilk kez Yıldırım’da, Yüksek İhtisas Hastanesi’nin karşısındaki Aydınlar Kahvesi’nde konuşmacı olarak görevlendirildi.
Bu görevlendirmenin bir anlamı dapa var:
Güler Buğday şu anda CHP’nin referandum kampanyası için konuşma görevi verdiği tek siyasetçi.
Aslında…
Referandum tartışmasının gelip kilitlendiği nokta olan 12 Eylül hesaplaşması konusunda Güler Buğday’ın yaşadıklarını kaleme aldığı muhteşem bir romanı var. Yani bu konuda asıl koz çalışma yapan partiler arasında CHP’nin elinde.
Onun devreye girmesi bu bakımdan önemli.
Yanı sıra…
CHP’nin hem eski Bursa Milletvekili hem de eski Parti Meclisi olan Yahya Şimşek kampanyanın başladığı günden beri elini taşın altından neredeyse hiç çıkarmadı.
Önce…
Günlerce ilçe ilçe dolaşıp anayasa değişikliğinin ne anlama geldiğini anlattı. Şimdi de mahalle mahalle dolaşıyor ve gereken yerde konuşma yapıyor, gereken yerde broşür dağıtıyor.
Siyasete CHP Gençlik Kolları’nda başlayan, DSP’den milletvekili olan Ali Arabacı da bu kampanyada neden hayır oyu verilmesi gerektiğini anlatıyor.
Yine…
Eski il başkanlarından Kemal Ekinci, eski Tabip Odası başkanlarından Bülent Aslanhan, kent kamuoyunun çok sevdiği Ceyhun İrgil gibi isimleri de CHP devreye soktu ve çalıştırmaya başladı.
Kısacası…
CHP’nin sahip olduğu potansiyeli yavaş yavaş devreye sokması bile kampanyanın renkliliğini arttırdı.
Hele bir de yakın dönem öncesine kadar Parti Meclisi Üyesi olan Ali Nihat bIrkörücü ve 29 Mart yerel seçiminde Büyükşehir Adayı olan Sena Kaleli başta olmak üzere bu potansiyelin tamamı devreye girse kimbilir neler olur.