Abdullah Özer artık CHP Genel Başkan Yardımcısı…

Aslında… Cumhuriyet Halk Partisi şu günlerde ciddi bir krizle karşı karşıya. Bu kriz, mayıs ayındaki kurultayın ikinci gününde, Deniz Baykal’ın hazırlattığı tüzük değişikliğinin Genel Sekreter Önder Sav’ın isteğiyle kaldırılması üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yaptığı uyarıdan kaynaklanıyor.
Kaldırılan tüzük, partinin yıllardır uyguladığı güçlü genel sekreterlik formülüne son veriyor. Sav’ın kaldırtması da bu uygulamanın engellenmesi olarak kabul ediliyor.
Ne var ki…
Sav’ın isteği Yargıtay’a takılmış durumda. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tüzük değişikliğinin delege oylarıyla kaldırılamayacağını, bu işlemin tüzük kurultayı toplanarak yapılması gerektiğini uyarıyor.
Uyarıyı CHP yönetiminin yerine getirmemesi hukuki bir süreci başlatacak O hukuki sürecin de kapatma davasına kadar gitmesi söz konusu.
İşte…
CHP yönetimi bu krizi kurultayı toplamadan çözmeye çalışıyor.
Çünkü…
Kurultay tüzük amaçlı toplansa bile verilecek önergelerle seçimli kurultaya dönüşebilir. Seçimli yapılması halinde ise nasıl sonuçlanacağını, depreme yol açıp açmayacağını kimse kestiremiyor.
Özellikle hedef haline gelen Genel Sekreter Önder Sav çok ciddi bir tasfiye tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir.
O nedenle…
CHP yönetimi kurultaya gitmeden krizi çözmeye çalışıyor. Bulunan formüllerden biri, tüm genel başkan yardımcılarının istifa etmesi ve Kılıçdaroğlu’nun 13 genel başkan yardımcısı ataması olarak kamuoyuna yansıdı.
Biz de bu sayfalarda gelişmeyi “Her köşede aday listeleri yapılan CHP sürprizlere gebe… Her an kurultay toplanabilir, tüm dengeler değişebilir” başlığıyla aktardık.
Ne var ki…
Sıkıntıyı aşmak için bulunan formül bir başka sıkıntıya yol açtı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 20 kişilik MYK’da 13 yeni genel başkan yardımcısı atarken 7 kişiyi neye göre eleyecek? Kriter ne olacak?
Bunun üzerine bulunan yeni formülü de Kılıçdaroğlu televizyonlarda bizzat açıkladı:
“MYK üyelerinin tamamı genel başkan yardımcısı olarak görev yapacak.”
Yani…
CHP’nin bundan böyle 20 genel başkan yardımcısı olacak…
Buna göre…
Halen MYK Üyesi olarak görev yapmakta olan CHP Bursa Milletvekili Abdullah Özer artık CHP Genel Başkan Yardımcısı ünvanına sahip.
Böylece…
Anavatan Partisi’nde Mehmet Gedik, Saadet Partisi’nde Ahmet Sünnetçioğlu, Demokrat Parti’de Harun Akın ve İsmet Büyükatamandan sonra CHP Milletvekili Abdullah Özer partisinde genel başkan yardımcılığı yapan Bursalı beşinci siyasetçi olacak.
Bu arada…
Önder Sav artık güçlü genel sekreter olmayacak ama Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak gücü yeniden eline alacak.
Formül bu…