Dünya yaşlılık ve sağlık turizmi zirvesi Bursa’da olacak

Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında genç nüfus potansiyeliyle Türkiye çok önemli bir güç. Ama bir yandan da Türkiye 65 yaş üzeri 5 milyon nüfusuyla çok hızlı yaşlanan bir ülke konumunda.
Nitekim…
Şu anda dünya yaşlılık sıralamasında Endonezya’dan sonra ikinci sırada bulunuyoruz. Bir yandan genç nüfusumuzla övünürken, bu gidişe göre 10 yıl sonra ise yaşlılar ülkesi olacağız.
Bu da…
Bilim dalı olarak geriatri bünyesinde sağlıklı yaşlanma konusunu önemli hale getiriyor.
İşte…
Yeni yeni tanımaya başladığımız bu alanda dünya zirvesi Bursa’da toplanıyor.
Daha açık söylemek gerekirse…
29 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında Merinos’taki Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan Uluslararası Yaşlanma ve Yaşlılık Kongresi’ne 150’si yurt dışından toplam 500 uzman katılıyor.
Üstelik…
Katılımcılar arasında Mısır ve Endonezya bakan, Yemen ve Sudan ise bakan yardımcısı düzeyinde katılıyor. Yani üst düzey katılımcılarla bilimsel bir kongre yapılacak.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de katılmasının beklendiği bu dünya zirvesi içerikli bilimsel toplantının açılış konuşmasını Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç yapacak. Aile Bakanı Fatma Şahin de kongrede sunum yapacak.
Kongrenin bir özelliği ise, sağlık turizmini de içine alan şekliyle ilk kez düzenleniyor olması.
Bu arada…
Bursa’nın termal kaynakları ve potansiyeliyle paralellik gösteren böyle bir uluslararası kongreye evsahipliği yapma fikri BTSO 26. Komite Başkanı Dr. Mustafa Esgin’den çıktı.
Dün…
Esgin’le birlikte Kongre Genel Koordinatörü İffet Kaya Erçil ve bilimsel sekretaryayı üstlenen Kemal Yılmaz ziyaretimize geldiler.
Erçil’in verdiği bilgiye göre, Bursa’daki dünya zirvesi üç ana bölüm üzerine organize edildi.
İlk bölüm, yaşlılık politikalarının ele alınacağı sosyal politikaları içeriyor. İkinci bölüm yaşlanmada sağlık turizmini ele alıyor ve kimlere, nerelerde, neler yapılması gerektiği planlamalarını içeriyor. Bursa’nın termal altyapısı bu konu için cazibe oluşturuyor. Üçüncü bölümde ise geriatri ve gerontoloji bilim dalı olarak ele alınıyor.
İlk kez düzenlenen bu kongrenin gelenekselleşmesi için şimdiden adımlar atılıyor. Bu kapsamda, gelecek yıl düzenlenecek kongrede yaşlanma ve sağlık turizmi birbirinden ayrılacak.