Yeni Anayasa’da, “Türkiye nasıl yönetilsin” konusunda muhalefet için 3 alternatif var

Gelişmelere bakılırsa… Yeni yılla birlikte Türkiye’nin gündemine yeni anayasa konusu gelecek.
Daha doğrusu…
Bir süredir ilk sivil anayasa hazırlamak üzere başlayan girişimler, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde devam eden öneri toplama sürecinin ardından hazırlık ve tartışma konusuna dönüşecek.
Gerçi…
1983’ten sonra Türkiye üç büyük anayasa değişikliği yaptı. Bunların ikisi 2000 ve 2001 yıllarında ikisi de Anavatan Partisi Bursa Milletvekili oldukları dönemde Ertuğrul Yalçınbayır ve Turhan Tayan tarafından gerçekleştirildi.
Şimdi…
Değişiklik paketleri dışında, anayasa ilk kez siviller tarafından yazılacak.
Bu aşamada…
Daha çağdaş, daha anlaşılır, daha uygulanabilir ve en önemlisi insan hakları konusunda daha duyarlı bir anayasa genel beklenti olarak ortaya çıkıyor.
Ancak…
Biraz da 2014 düğümü olarak adlandırılabilecek yeni siyasi vitrin oluşumunu belirleyecek bir mekanizma değişikliği beklentisi de var.
Görünüşe göre…
Kuruluşundan beri parlamenter sistem ile yönetilen Türkiye’nin yoluna devam edeceği yönetim sistemi yeni anayasanın en önemli hedefi olacak.
Bu kapsamda…
AK Parti’nin röntgenini iyi bilen ve bazı hazırlıkları da gözlemleyebilme şansı olan Ankara’daki bir dostumuza neler olabileceğini sorduk.
Çerçeveyi çok net çizdi:
“İktidar, yeni anayasada muhalefete yönetim sistemi olarak üç alternatif sunacak: Başkanlık sistemi, yarı başkanlık sistemi ve parlamenter sistem.”
Yine…
Çok net bir vurguyla çerçeveyi tamamladı:
“Bu üç alternatif arasından muhalefet hangisinde uzlaşma sağlarsa anayasada o yönetim şekli yer alacak. İktidar olarak AK Parti bu konuda kesinlikle dayatmacı davranmayacak, tercihi muhalefete bırakacak.”
Bu sözlerden biz şunu anladık:
Önümüzdeki günlerde Türkiye başkanlık sistemiyle mi, yarı başkanlıkla mı, yoksa parlamenter sistemle mi yönetileceğini tartışacak.
Bu tartışmalar…
12 Haziran 2011 genel seçimi için “Bu benim son seçimim” diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bundan sonraki siyasi yolunu da gösterecek.