AK Parti kongresi bitti, ama kulisler iki konuyu konuşuyor

Öncelikle şunu söylemek gerekiyor… AK Parti İl kongresi öncesi alışılmışın dışında bir süreç gelişti. O süreç, Şevket Orhan’ın adaylığını erken açıklamasıyla başladı. İl Başkanı Sedat Yalçın da son haftayı beklemek yerine erken açıklama yapınca, kulis temposu da kendiliğinden yükseldi.
Sonuçta…
İl Başkanı olarak kongreye avantajlı giren Sedat Yalçın, bir ara fark tartışılsa bile kongreyi açık farkla kazandı, iki kez atanmanın ardından AK Parti’nin seçilmiş il başkanı olarak yola devam etme şansı yakaladı.
Bu noktadan bakıldığında…
Özellikle kongre sandığından çıkan 421’e 162 sonucu göz önüne alındığında, Sedat Yalçın’ın fiyakalı bir seçim zaferi kazandığı ortaya çıkıyor.
Çünkü…
Kazanamazsa zaten siyaseten ağır darbe alacaktı ama az farkla kazansaydı tartışılan il başkanı olacaktı. Bunu da unutmamak gerekiyor.
Bununla birlikte…
Bursa’da bugüne kadarki en kalabalık kongreyi pazar günü yapan AK Parti’de, kulisler kongreden kalan iki konuyu konuşuyorlar.
Birincisi…
Tanıtım sırasında Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe adı anons edildiğinde salondan yükselen müthiş alkış ve tezahürat.
Tüm tribünlerin ve orta yerdeki delegelerin uzun uzun alkışladığı Altepe, kuşku yok ki kongrenin yıldızı oldu, çok büyük moral buldu.
Nedeni ortada…
Tabanın, ya da teşkilatın bu alkışları Altepe’ye sevgi anlamına geliyor.
Dahası…
2 yıl sonra yapılacak yerel seçim için şimdiden başlayan kimi niyet beyanlarına karşın, tabanın Altepe’nin yanında olduğunu gösteriyor.
O bakımdan…
Pazar günü AK Parti İl kongresinde Recep Altepe’nin aldığı alkışı önemsemek ve iyi okumak gerektiğini düşünüyoruz.
İkinci konuya gelince…
Sedat Yalçın’ın ikinci kez atandığı 2010 yılındaki süreçte, Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer ilçe başkanları Ankara’ya gidip dönemin İl Başkanı olan Nagip Vardar’ı şikayet etmişler, ama onlar da Vardar’la birlikte görevden alınmışlardı.
O gün Osmangazi İlçe Başkanlığı görevinden alınan Tahsin Kara ile Nilüfer İlçe Başkanlığı’ndan alınan Metin Düvencioğlu bu kongrede Sedat Yalçın’ın yanında, Yıldırım İlçe Başkanlığı’ndan alınan Mümin Demir ise Şevket Orhan’ın yanında yer aldılar.
Dahası…
Kara, kongreyi kazanan Yalçın’ın yönetim kuruluna seçildi.
İşte…
Bu durumla ilgili olarak da kulislerde şu yorum yapılıyor:
“Kongreden çıkan sonuç, Genel Merkez’in Tahsin Kara’ya özür borcu olduğunu gösteriyor. Demek ki, görevden alınırken haksızlık edilmiş.”

Başbakan’a döner

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan çok keyifli geldiği Bursa’da yoğun bir pazar günü geçirdi. Giderken de, uçağında Erdoğan’ı bir sürpriz bekliyordu.
O sürpriz…
Kebapçı İskender olarak dünyada tanınan Yavuz İskenderoğlu’nun hazırlattığı döner, şıra ve Mustafakemalpaşa tatlısı menüsüydü.