Hızlı feribot iskelesinin taşınmasına İDO da sıcak bakıyor

Düğmeye Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe bastı.
Daha doğrusu…
Deniz ulaşımında fonksiyonu ve yoğunluğu artan, önümüzdeki yakın süreçte daha da artacağı anlaşılan Burgaz’daki hızlı feribot iskelesinden araçların Mudanya-Bursa yoluna ulaşmalarında yaşadıkları sıkıntı, oluşan araç yoğunluğundan da Burgaz’ın yazlık belde özelliğinin olumsuz etkilenmesi Başkan Altepe’yi harekete geçirdi.
Sonuçta…
Geçtiğimiz hafta yapılan inceleme sonrası, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin teknik kadrosuna “Mudanya’daki Petrol Ofisi dolum tesisi önünde bulunan dolgu alanının yanına yeni bir hızlı feribot iskelesi için çalışma yapılmasını istediği” haberini dün bu sütunlarda aktardık.
6 yıl önce…
Burgaz’a hızlı feribot iskelesi yapılması gündeme geldiğinde Mudanya Belediye Başkanı olan Erol Demirhisar’ın da ısrarla önerdiği, ama Burgaz’ın tercih edilmesini engelleyemediği iskeleden ana yola ulaşım hem mesafe olarak daha kısa, hem daha kolay.
Üstelik…
Buradan tek yönlü bir viyadükle Bursa’ya dönüş de mümkün.
Nitekim…
Altepe yeni iskele için çalışma yapılmasını isterken, Burgaz’daki mevcut iskelenin İDOBÜS ve deniz otobüsü seferlerinde kullanılmasını düşünüyor.
İşte…
Bu gelişmeler dün sabah İstanbul’da, hızlı feribot ve deniz otobüslerinin işletmeciliğini yapan İDO’da geniş yankı buldu.
Görüştüğümüz İDO yöneticilerinden, “yeni iskele projesine sıcak bakıldığı” izlenimi edindik.
Çünkü…
Özellikle İDOBÜS uygulamasından sonra Burgaz iskelesinin fonksiyonunun artması, buna yaz dönemi yoğunluğunun  eklenecek olması bazı kaygıları körüklüyor.
Örneğin…
İDO, haziran ayıyla birlikte Yenikapı-Burgaz hızlı feribot ve Kabataş-Burgaz deniz otobüsüyle İDOBÜS sefer saatlerini arttırıyor.
Planlamada…
Her gün karşılıklı 13 İDOBÜS seferi var. Yine her gün karşılıklı 5 hızlı feribot seferi olacak. Ayrıca, cuma günleri hızlı feribotun sefer sayısı 7’ye çıkacak.
İşte…
Bu yükü Burgaz İskelesi kapasite olarak kaldırsa bile oluşacak trafiği Burgaz’ın kaldırabilmesi mümkün değil. İskeleden ana yola çıkıp Bursa’ya ulaşabilmek, İstanbul’dan Burgaz’a gelebilmekten çok daha zor olacak.
O nedenle…
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin başlattığı iskele yeri değişikliği ile ilgili gelişmeleri çok yakından izleyen İDO, böyle bir değişikliğe sıcak bakıp destekliyor.

Yaşar Paşa’dan iskele önerisi

Hızlı feribot iskelesinin Burgaz’dan Mudanya’ya taşınması için harekete geçilmesi üzerine, Mudanya’da yaşayan Emekli Tümgeneral Yaşar Karagöz, daha önce de ilgililere sunduğu önerisini tekrarladı.
İskelenin Petrol Ofisi önüne yapılmasının yoğunluğu azaltmayacağını savunan Yaşar Paşa, buna karşılık Ketence Deresi’ndeki antik limanın yanını öneriyor.
Buradan hem otoyola kolay ulaşılabileceğini, hem de deniz kirlenmeyeceği için sahillerden denize girenlerin mağdur olmayacağını savunuyor.