Simav depreminin çatlattığı Orhaneli Termik Santralı kül barajı daha büyük olarak yeniden yapılıyor

Kütahya’nın Simav ilçesi uzunca bir süredir depremler nedeniyle beşik gibi sallanıyor. Sarsıntılar zaman zaman Bursa’dan da duyuluyor, hatta hafif çaplı paniklere yol açıyor.
Daha çok da…
Bursa’nın Kütahya’ya yakın olan dağ ilçelerinde depremin yol açtığı sarsıntılar kendini hissettiriyor.
İşte…
Devam eden bu sarsıntılar, Orhaneli’nde hiç hesapta olmayan bir soruna yol açtı.
Çünkü…
70’li yılların sonunda temeli atılan, 80’li yılların ortalarında elektrik üretimine başlayan Orhaneli Termik Santralı’nın kül barajında çatlak meydana geldi.
Kül barajı…
Termik Santral’da elektrik üretimi için yakılan kömürlerin küllerinin suyla çökeltilmesinde kullanılıyor. Barajda çökeltilen küller daha sonra Bursa Çimento Fabrikası’na gönderiliyor ve burada çimento hammaddesi olarak yeniden üretime dönüyor.
İşte…
Bu çökeltme işleminin yapıldığı kül barajı depremin tetiklediği yer hareketleri nedeniyle 7 Mayıs’ta 75 santim kadar çatladı. Çatlamanın ardından da baraj gövdesinin bir bölümünde, çok önemli olmamakla birlikte göçük meydana geldi.
Dün konuştuğumuz ilgililer, baraj gövdesi tamamen göçse bile Orhaneli için yaşamsal bir tehlike olmadığını, ancak çevrenin etkilenebileceğini söylediler.
Bunun üzerine…
Önlem olarak Termik’te elektrik üretimi hemen durduruldu. Ankara’dan da uzmanlar gelip barajda incelemeler yaptılar.
İncelemede…
Çatlak nedeniyle yenilenmesi gereken kül barajının zaten yetersiz olduğu ve yükseltilmesi gerektiği de ortaya çıktı.
Bunun üzerine…
Kullanılmakta olan daha alçak gövdeli baraj yerine, 60 metre genişliğinde ve 70 metre yüksekliğinde yeni bir kül barajı gövdesi yapılmasına karar verildi.
Kararın hemen ardından da Enerji Bakanlığı harekete geçerek acil ihale yöntemiyle Orhaneli Termik Santralı kül barajının yeniden yapılmasını ihale etti.
Hatta…
İhaleyi alan firma hafta başında Orhaneli’ne geldi, şantiyesini de kurdu.
Bu arada…
20 gün önce elektrik üretimi durdurulan Orhaneli Termik Santralı iki gün önce yeniden devreye alındı ve üretim başladı.