Bademli’yi keşfedip villa siteleriyle Bursa’da yeni kent akımı başlatan Ali Akman’ı yitirdik

Yıllar önce… Bursa’nın eşrafı olarak bilinen hatırı sayılır isimleri oturmak için Atatürk Caddesi’nin üstü, Setbaşı ve Altıparmak gibi semtleri seçerler, buralarda yaşarlardı.
Sonra…
Kapalıçarşı esnafı ya da tüccarlıktan fabrika düzenine, özellikle de tekstil fabrikaları dönemine geçildi. Bu değişim mekan değişimini getirdi ve Çekirge cazibe merkezi oldu. Çekirge dolunca Kükürtlü Caddesi ve Acemler kentin gözde mahalleleri haline geldi.
90’lı yıllara girerken de Bursa yepyeni bir kent akımı ile karşılaştı: Bademli villaları.
İşte…
O akımı başlatan, keşfettiği Bademli ve çevresinin villalardan oluşan yeni bir kent haline gelmesini sağlayan Ali Akman’dı.
Sessiz ve mütevazı bir kişiliği vardı. Göz önünde olmayı sevmezdi. Ama sahip olduğu vizyonla Bursa’ya damga vuran ve iz bırakan müteahhit oldu.
1984 yerel seçimlerinde, üstelik darbe sonrası herkesin uzak durduğu bir dönemde Doğru Yol Partisi’nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olmayı kabul etti.
Ardından…
1988’de Turhan Tayan’ın DYP İl Başkanı olduğu dönemde İl Yönetim Kurulu’na girdi ve İl Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi.
1989 yılında yapılan yerel seçimlerde DYP’den Osmangazi Belediye Meclisi’ne seçildi, buradan da Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi oldu.
Dahası, Büyükşehir’deki rahmetli Teoman Özalp’DYP döneminin ilk yıllarında Büyükşehir Belediye Başkanvekilliği yaptı.
Tayan milletvekili olduktan sonra da 1991 yılında yönetim kurulu içinden DYP İl Başkanı seçilerek bayrağı taşıdı.
Siyaseti çok severek yaptığını söyleyemeyiz. Ama Bademli’nin ilk villa sitesi Akman Kent’le açtığı, villa kent Bademli’ye giden yol vizyonunu gösteriyor.
Bir süredir kanser tedavisi görüyordu. Göz önünde yaşamayı sevmediği gibi ölümü de sessizce oldu. Cenazesi dün ikindi namazı sonrası Organize Sanayi Bölgesi’nden kaldırıldı.
Allah rahmet eylesin, Bursa’nın başı sağolsun.