Bursa’nın bugün gündeminde olan konulara 4 yıl önce işaret etti, şimdi kentsel dönüşüm için teşekkür bekliyor

Tarih 5 Mayıs 2008… Son yerel seçimden neredeyse 1 yıl önce, dönemin MHP İl Başkanı olan Arif Demirören’in davetiyle Buttim’de düzenlenen toplantıya katıldık.
Daha doğrusu…
O dönem MHP İl Yönetim Kurulu’nda Yerel Yönetimlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Enver Yılmaz önderliğinde çok titiz bir kent araştırması ile hazırlanan proje kitabı tanıtımını izledik.
Kitabın adı dikkat çekiciydi: 2023 Yeşil Metropol Bursa Hareket Planı.
Kitap o süreçte çok ilgi gördü. Biz gazeteciler alıntılar yaptık, ilgi çekici tartışmalar oldu.
Sonra…
Yılmaz aktif siyasete ara verdi. Seçimde MHP başarılı olamayınca kitap unutuldu.
Geçenlerde…
Enver Yılmaz’la sohbet ederken, söz AK Parti’nin önemle üzerinde durduğu kentsel dönüşüm ve 2023 sonrası Bursa hedeflerine geldi.
Öncelikle…
Yalçın’ın 2023 sonrası Bursa hedefiyle kendi hazırladığı 2023 Yeşil Metropol Bursa arasında bağlantı kuran Yılmaz, birkaç nokta üzerinde önemle duruyor.
Bir…
“Kitabın 44. sayfasında ‘Bursa’nın Depremselliği’ başlığı altında kentin deprem riskini anlatan önemli bir değerlendirme yaptık. Bugün o riskli bölgeler konuşuluyor.”
İki…
“Yine kitabın 47. sayfasında deprem riskine karşı ‘Hiçbir yönetmeliğe uymayan yapıların tamamı elden geçirilmeli, problemli olanları kentsel dönüşüm planlaması çerçevesinde derhal yıkılmalı ve problem giderilmeli’ dedik. Bugün bu konuşuluyor.”
Üç…
“48. sayfada Bursa’nın kentsel dönüşümünü anlattık. Çok ciddi tespitleri paylaştık. Kentsel dönüşüm nedir, ne değildir tanımları yaptık.”
Dört…
“50. sayfada acil çözüm gereken kentin en önemli sorunu olarak kentsel dönüşümü gösterdik ve kentsel dönüşüm planı yapılmasını uyardık.”
Beş…
“52. sayfada kentsel dönüşüm hedefinin 20-25 yıl içinde bitirilmesi gerektiğini söyledik.”
Altı…
“77. sayfada kentsel dönüşümün öncelikli olarak Altıparmak’ın üst tarafı olan Kuruçeşme, Dikkaldırım’ı kapsayan Hüdavendigar, Eski Karaman, Yeni Karaman mahallelerinde uygulanması gerektiğini önerdik.”
Bir şey daha anımsattı:
“Bugün kent merkezindeki tramvay projeleri de bizim kitaptaki yavaşlatılmış şehir hedefinin uygulamasıdır.”
Gerçekten de…
5 Mayıs 2008’de MHP’nin seçim hazırlığı olarak açıkladığı 2023 Yeşil Metropol Bursa Hareket Planı kitabındaki konular bugün Bursa’nın gündeminde olan projelerin başlangıç noktasını oluşturuyor.
Zaten…
Kitabın hazırlanmasına öncülük eden Enver Yılmaz’ın işaret ettiği de bu. “Bizim kitabımızdaki projeler ve önerilerden yararlanıyorlar Buna elbette söyleyecek sözümüz yok, ama bir teşekkür bekliyoruz” diyor.