Kemal Demirel uyarıyor… 2018’de genel ve yerel seçim 7 aylık sürece sıkışacak

Son genel seçim 12 Haziran 2011’de yapıldı. Anayasa’da genel seçimlerin 4 yılda bir yapılacağı yazıyor. O nedenle, bundan sonraki ilk genel seçimin 12 Haziran 2015’e kadar yapılması gerekiyor.
Yanı sıra…
29 Mart 2009’da yapılan son yerel seçimin, 5 yılda bir tekrarlanması gerekiyor. Yani, 29 Mart 2014’e kadar yerel seçimlerin yapılması Anayasa’nın getirdiği zorunluluk.
Fakat…
2014 Ağustos’unda cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak. Belki de Türkiye’nin yönetim modeli açısından yeni bir sisteme geçeceği bu seçime AK Parti çok önem veriyor.
Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecini rahatlatmak için de yerel seçimi öne alıyor. Hesaplar, yerel seçimlerin Ekim 2013’de, yani gelecek yıl yapılması üzerine.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bu yönde bir anayasa değişikliğine destek vereceklerini açıklaması, kuşku yok ki iktidar partisini rahatlattı.
Fakat…
Yerel seçimlerin 6 ay öne alınması, seçim takvimi açısından bir başka seçim çakışması ortaya çıkaracak.
Uyarıyı da…
CHP eski milletvekili Kemal Demirel yaptı:
“Yerel seçimler Ekim 2013’e alınırsa, bir sonraki yerel seçimin Ekim 2018’de yapılması gerekecek. Çünkü yerel seçimler 5 yılda bir yapılıyor. Haziran 2011’de yapılan son genel seçim, 4 yılda bir tekrarlanacağı için Haziran 2015’e kadar yapılması zorunlu. Bir sonraki genel seçimin tarihi ise otomatikman Haziran 2019 oluyor.”
Şunun altını çizdi:
“Bu durumda çıkan tablo şu: Ekim 2018’de yerel seçim, Haziran 2019’da ise genel seçim yapılması gerekiyor. Yani iki seçim arasında yalnızca 8 ay var. Bu da çok kısa bir süre.”
Önerisi şu:
“Anayasa değişikliğiyle genel seçimler 5 yıldan 4 yıla indi. Yerel seçimler ise 5 yıl. Yerel seçimlerin süresi de genel seçimler gibi 4 yıla inmeli.”
Şunu anımsattı:
“12 Eylül 1980 öncesi genel ve yerel seçimlerin süresi 4 yıldı. Yeniden o sürelere dönülebilir.”
Düşüncesi ise şu:
“Yerel seçimlerin süresinin de genel seçimler gibi 4 yıla indirilmesi önerisini Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşüp ileteceğim. Ayrıca CHP’nin MYK üyelerine de önerimi anlatacağım.”