Tophane Yamaçları mimarı Basri Sönmez’den Bursa Surları yorumu

Yüreği Bursa için çarpan, Bursa için üretip çalışmaktan ve hangi görev olursa olsun hizmet etmekten mutluluk duyan isimler var.
Basri Sönmez bunlardan biri.
Daha…
Gencecik bir delikanlıyken üstlendiği Bursa Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü görevinde “Bursa’ya asıl kimliğini kazandırmak” için projeler üretmeye, ürettiği projeleri gerçekleştirmek için de dünyayı gezmeye başladı.
“Bursa bir tarih kentidir ve her şeyden önce tarihine sahip çıkıp korumak zorundadır” diyordu.
Ona…
1982’den 1989’a kadar olan süreçte Bursa Belediye Başkanlığı yapan Ekrem Barışık da tam destek verdi. Daha doğrusu, çalışmalarının önünü açtı.
Bu sayede…
Tam bir mezbelelik olan Tophane Yamaçları temizlenerek kentin yararına açık bir bölgeye dönüştü. Yürüyüş yollarıyla, dinlenme alanlarıyla, kafeteryalarıyla özel bir böle oluştu.
Bali Bey Hanı’nı ortaya çıkarmak kısmet olmadı ama ortaya çıkarılması için zemini oluşturdu.
Sonra…
Ulucami ile Orhan Camii arasındaki alan temizlenip yeniden düzenlendi ve Koza Han’ın da ortaya çıkarılmasıyla tarihi eserlerin çevrelediği mükemmel bir park Bursa’nın göbeğinde kazandırıldı.
Tophane’de eski evler restore edildi ve Bursa’nın özgün mimarisi geleceğe taşındı.
Bunun gibi daha birçok Bursa’yı kimliğine döndürme amaçlı proje var. Üstelik bu büyük işlerin hepsi küçük bütçelerle gerçekleşti.
Ama…
Tophane Yamaçları hepsi arasında çok ayrı bir yer tutuyor. O projeyi Fen İşleri Müdürü olduğu dönemde Bursa’ya kazandıran Basri Sönmez, 1994-1999 döneminde Osmangazi Belediye Başkanı olarak bir adım daha ileri götürdü ve asma yollar yaparak daha da zenginleştirdi.
Sonra…
2004-2009 arası Recep Altepe’nin Osmangazi Belediye Başkanlığı döneminde bu kez danışman olarak Tophane Yamaçları ile Bursa Surları’nı birleştiren, dahası Bursa’ya surlarını bir gerdanlık gibi kazandıran projeyi hazırladı.
Son dönem…
Çok ağır bir hastalık geçirdi, çok zorlu bir tedavi süreci yaşadı. Dün ziyarete geldiğinde Genel Yayın Müdürümüz Engin Özpınar’la birlikte sohbet ettik.
Elbette anılara daldık, eski günleri andık. Güldük, neşelendik, ara ara da hüzünlendik.
Bugüne döndüğümüzde…
Tophane Yamaçları’ndaki Bursa Surları inşaatını önemsiyor Basri Sönmez. Kentin eski kimliğinin ve görüntüsünün ortaya çıkarılması gerektiğini savunuyor.
Ardından da…
“Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Recep Altepe doğru bir düşünceyle, Orduevi’nin altında bulunan Bey Sarayı’nı ortaya çıkarmak istiyor. Saray ve surlar birleştiğinde Bursa aslına dönecek” diyor.
Yıllar önce olduğu gibi “Bursa gerçek kimliğine dönmeli, tarihini ortaya çıkarıp korumalı” diyor.
Bu projeye de Bursa’nın destek vermesini istiyor.