Doğalgaz boru hattı için 4 ilçe 45 köyde “acele kamulaştırma” var

Türkiye’nin gündeminde iki büyük doğalgaz boru hattı projesi var.
Bunlardan…
Azerbaycan’ın Şah Deniz-2 sahasından çıkan doğalgazı Anadolu’dan boru hattıyla geçirip Bulgaristan üzerinden Avrupa’ya ulaştıracak olanı kamuoyunda daha çok biliniyor. Çünkü, kısa adı TANAP olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi ile ilgi anlaşmayı 26 Haziran 2012’da Türkiye adına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan adına Devlet Başkanı Aliyev imzaladı.
Boru hattı…
Ardahan’dan girip Anadolu’yu aşarken Bursa’da dağın arka yüzünde Harmancık, Büyükorhan, Orhaneli ve Mustafakemalpaşa güzergahlarından geçecek.
Bununla birlikte…
Aynı güzergah üzerinde ve TANAP’a komşu geçecek bir büyük doğalgaz boru hattı projesi daha var.
O projeyi…
Bu sütunların sürekli okurları anımsayacaktır. Çünkü, 3 Mart 2012 günü “Avrupa’nın Doğalgazı Dağ Köylerinden Geçecek” başlığıyla yayınladık.
Proje…
İran İslam Cumhuriyeti Petrol Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında 17 Kasım 2008’de imzalanan mutabakat tutanağı ile start aldı.
Buna göre…
İran’ın Bazargan kentinden çıkıp Doğubeyazıt’tan Türkiye’ye girecek olan boru hattı, Anadolu’daki 750 kilometrelik yolculuğunun ardından İpsala’dan Yunanistan’a geçecek ve Almanya’da sona erecek. Hattın toplam uzunluğu 5 bin kilometre olacak ve yılda 35 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak.
Aslında…
Projeye geçen yıl kasım ayında başlanması ve 2015 yılı sonunda tamamlanması planlanıyordu. Ama uluslararası kimi sorunlar nedeniyle başlanamadı.
İşte…
Kısa adı ITE olan İran-Türkiye-Avrupa Doğalgaz Boru Hattı Projesi için Bakanlar Kurulu kararıyla çok önemli bir adım atıldı.
Resmi Gazete’nin 25 Temmuz günlü sayısında yayınlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, İran doğalgazını Almanya’ya ulaştıracak boru hattının geçeceği güzergahta Hazine adına acele kamulaştırma uygulanacak.
Konu…
Güzergahın 116 kilometrelik bölümü Bursa’nın kuzeyinden, yani dağın arka tarafından geçtiği için Bursa’yı da ilgilendiriyor.
Hatta…
Proje gereği Bakanlar Kurulu kararıyla acele kamulaştırma uygulanacak Bursa’nın 4 ilçesindeki 3 mahalle ve 45 köyün adlarıyla, arazi konumları da Resmi Gazete’de liste halinde yer alıyor.
Buna göre…
ITE güzergahı üzerinde doğalgaz boru hattı Bursa sınırlarına Harmancık’tan giriyor ve Gülözü, Nalbant, Hobadanişment, Çatalsöğüt, Çakmak köyleriyle Yayabaşı ve Kılavuzlar mahallelerinden geçiyor.
Güzergah…
Orhaneli’nin Çeki, Mahaller, Emir, Semerci, Baloğlu, Dereköy, Demirci, Kadıköy, Tepecik, Gazioluk köylerinden, Büyükorhan’ın İsmetiye mahallesi ve Durhasan, Aktaş köylerinden geçip Mustafakemalpaşa’ya geliyor.
Hattın Bursa sınırındaki en uzun etbı ve en çok acele kamulaştırma yapılacak köy sayısı da 28 köyle Mustafakemalpaşa’da:
Yukarıbali, Karaköy, Yenikızılelma, Fındıcak, Bükköy, Eskibalçık, Yoncaağaç, Yenibalçık, Devecikonağı, Kösehoroz, Çavuş, Çardakbelen, Melik, Karaorman, Kömürcükadı, Hamidiye, Orhaniye, Lütfiye, Yalıntaş, Sünlük, Dalıca, Demirdere, Paşalar, Güllüce, Boğazköy, Kosova, Taşköprü, Adaköy.

Acele kamulaştırma nasıl oluyor?

Acele kamulaştırma, önemli projelerde kamulaştırma işlemleri ve mahkemelere yapılacak itirazlar nedeniyle zaman kaybetmemek için Bakanlar Kurulu kararıyla oluyor.
Mahkeme kararıyla arazilerin değeri tespit edilip bedelleri bankaya yatırılıyor. Arazi sahibi parayı çekebiliyor, az bulursa bedel artırımı davası açabiliyor ama kamulaştırmanın iptali davası açamıyor. Yani yargı kararı kamulaştırmayı etkilemiyor.
Acele kamulaştırma, otoyol projesi için de uygulanıyor.