Adil Gür yorumladı: 30 Mart seçimi neden yerel seçimden öte önem taşıyor?

Zaman zaman tekrarlıyoruz… Türkiye çok kritik bir seçimler sürecine giriyor. 30 Mart’ta yerel seçim, ondan 5 ay sonra cumhurbaşkanlığı seçimi, ondan 10 ay sonra da milletvekili genel seçimi yapılacak.
Bu sürecin startının verileceği 30 Mart 2014 seçimi pek çok açıdan siyasi önem taşıyor. Kamuoyu araştırmacısı Adil Gür de konuşmacı olduğu Bahçeşehir Üniversitesi geleneği Siyaset Okulu Bursa 2 programında 30 Mart seçiminin önemini öncelikle vurguladı.
Dahası…
30 Mart’ın yerel seçimden öteye farklı önemleri var” deyip şöyle devam etti:
“Başbakanın cumhurbaşkanı olması durumu var… Bu seçimde AK Parti’nin alacağı oy onun için önemli. Başbakan cumhurbaşkanı olacak mı, olmayacak mı? Eğer olacaksa AK Parti’yi kim idare edecek?”
Bu noktada…
İktidarda güç savaşını doğal kabul eden Gür, 30 Mart seçimiyle ilgili oy oranı hedeflerine yönelik değerlendirme de yaptı:
“AK Parti 2009 yerel seçiminde yüzde 38 oy, 2001 genel seçiminde yüzde 49 oy aldı. Hangisi ölçü?”
Tahmini şu…
“Bana göre ne o, ne de o doğru. İkisinin ortasında bir sonuç olur diye düşünüyorum.”
Şunu anımsattı:
“2009 yerel seçimi küresel krizin gölgesinde yapıldı. 2001 genel seçimi farklı bir ortamda oldu. Küçük partilerin hepsinin oy oranı toplam yüzde 3-4 yaptı. Ama yerel seçimde toplam yüzde 10’u aşıyor.”
Tahmininin gerekçesini açıkladı:
“Yerel seçimde çok seçim, çok oy var. İlçe ilçe belediye başkanı, meclis üyesi… O bakımdan yüzde 49 doğru hedef değil. İkisinin arası makul bir hedef olur.”

Geleceğin dizaynı bu yerel seçimde

Araştırmacı Adil Gür, 30 Mart 2014’te yapılacak seçimle ilgili değerlendirmelerini paylaşırken çok özel bir vurgu yaptı:
“Geleceğin dizaynı açısından önemli bir seçim yaşayacağız.”
Seçimi etkileyen unsurları anımsatırken de, 2011 genel seçimleri öncesini anımsattı:
2011 genel seçimleri öncesi kaset savaşları oldu. Bu savaşların seçim sonuçlarını etkilemeyeceğini söyledim. Çünkü toplumun genleriyle oynandı. TV dizileri bunu yaptı.”