Bu seçimle birlikte “meydanlar ölçü olmaz” inanışı da yerle bir

Seçimin üzerinden tam bir hafta geçti. Farklı özellikleriyle ele alınan 30 Mart seçimi siyasete yönelik bir değerlendirme ifadesini de yerle bir etti.
Seçim gecesi…
Sabahın yaklaştığı bir saatte Olay Televizyonu’nda konuğu olduğumuz Olay TV Haber Müdürü Esat Kaplan, meydanlarla sandık sonucu arasındaki bağlantıyı yorumlamamızı istediğinde bazı örnekler verdik.
Daha doğrusu…
Bursa’da siyasi yapı organizasyonu olarak iz bırakan mitingleri anımsattık.
Bir…
20 Nisan’da AK Parti’nin Gökdere’deki mitingine kadar Bursa’da gelmiş geçmiş en büyük miting olarak 1977’de CHP Genel Başkanı olarak Bülent Ecevit’in yaptığı miting biliniyordu.
Kürsünün Heykel’e kurulduğu o mitingde, Ulucami’ye kadar her yeri müthiş bir kalabalık kaplamıştı.
O mitingin ardından yapılan seçimde CHP ilk ve tek kez Bursa Belediye Başkanlığı’nı kazandı.
Burada…
Şenol Akdoğan’ın anımsattığı bir noktayı da vurgulamak gerekiyor. 1977’de Bursa’nın merkez nüfusu 300 bine yakındı. Ulaşım kolay değildi. Öyle bir atmosferde toplanan kalabalık nitelik açısından farklılık taşıyor.
İki…
1989 yerel seçimine gidilirken Anavatan Partisi iktidarı vardı. ANAP belediyecilikte de iddialıydı ve Bursa’yı yeniden kazanacağına inanıyordu.
DYP Genel Başkanı olarak Süleyman Demirel’in yaptığı mitingde kalabalık Şehreküstü Meydanı’ndan taştı ve çevreye yayıldı.
O seçimde…
DYP merkezde Büyükşehir ve 3 belediyeyi alarak büyük sükse yaptı.
Üç…
Hemen ardından 1991 milletvekili genel seçimi geldi. Demirel yine Şehreküstü Meydanı’ndaydı ve meydan yine her yöne doğru taştı.
O seçimin sonunda ANAP dönemi sona erdi ve SHP ile koalisyon yapan DYP iktidara geldi.
Dört…
2002 genel seçimlerinde Şehreküstü’yü fetheden bu defa AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu. Bursa, 1977’deki Ecevit mitinginden sonra en kalabalık mitingi gördü.
O seçimle birlikte AK Parti iktidarı başladı.
Beş…
2011 seçimlerine gidilirken AK Parti’nin oylarında azalma bekleniyordu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bu kez de Kent Meydanı’ndaki mitingde daha fazla kalabalık topladı. O seçimde AK Parti iktidardayken oylarını arttıran parti oldu ve yoluna devam etti.
Altı…
Son olarak, 20 Mart 2014 günü Gökdere’de tüm zamanların miting rekoru kıran kalabalık Başbakan Erdoğan için toplandı. 30 Mart akşamı da Bursa sandığından AK Parti hem oylarını, hem belediye başkanlıklarını arttırarak çıktı.
Kısacası…
Seçim öncesi yapılan mitinglere bakarak “meydanlar ölçü olmaz” sözü artık yıkıldı. Miting kalabalığının sandığa yansıdığını hep birlikte gördük.
Meydanda kazananın sandıkta da kazandığı tescillendi.