Klasik bir Faruk Çelik başarısı… Urfa seçiminden yüzde 62 ile çıkan “yorgun savaşçı” Bursa’ya döndü

Türkiye bugüne kadarki tüm genel ve yeril seçimlerden çok farklı yerel seçim sürecini geride bıraktı. Hem de, öncesiyle, süreciyle, sonrasıyla çok gergin bir seçim kampanyası geride kaldı.
Bu süreçte…
Bursa’nın siyasetçisi olmasına karşın, 2011 genel seçimlerinden beri AK Parti Şanlıurfa Milletvekili olarak siyaset yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik seçim çalışmaları Şanlıurfa’daydı.
Ankara’ya dönmeden, Bursa’ya gelip ailesini görmeden Şanlıurfa’da kalarak tam 42 günlük çok yoğun ve çok yorucu bir kampanya yürüttü.
Dün sabaha karşı Bursa’ya geldi.
Sesi de kısıldığı için konuşmakta güçlük çeken Bakan Çelik’i dün evinde dinlenirken yakaladık.
Aslında…
Yorgunluğunun nedenleri belli. Çünkü seçimde yalnızca BDP ve Diyarbakır’dan gelen adayı Osman Baydemir’le değil, arkasındaki unsurlarla da mücadele etti.
O unsurların Şanlıurfa seçimine çok önem vermeleri ise bu mücadeleyi daha zorlu hale getirdi.
Fakat…
Ortada, her zamanki gibi tipik bir Faruk Çelik sonucu var.
1999 yerel seçiminde Şanlıurfa’da yalnızca 1 ilçeyi kazanabilen AK Parti, 30 Mart akşamı Büyükşehir ile birlikte 9 ilçe belediyesini kazandı. 2011 genel seçiminde 10 milletvekili çıkarılmasını sağlayan çalışma yürüten Çelik, bu kez yüzde 62 oy oranı ile seçimi tamamladı.
Böylece…
Büyükşehir Belediyeleri sıralamasında Konya’nın arkasından ikinci olan Şanlıurfa, tüm illerin başarı sıralamasında da Rize ve Konya’dan sonra üçüncü sırayı elde etti.
Dün…
Sorduğumuzda, “Benim için çok yorucu bir seçim kampanyası geçti” diye söze başladı ve yaşadıklarını şöyle anlattı:
“BDP adayı Diyarbakır’da vaatlerinin hiçbirini yerine getirememesine rağmen Şanlıurfa’da usta bir belediyeci olarak takdim edildi. Şanlıurfa’nın yapısına uygun bir şekilde, Diyarbakır’dan farklı bir etkinlikle propaganda çalışmasını yürüttüler.”
Şunu özellikle vurguladı:
“Kimlik siyasetini öne çıkararak ve ulusal medyada Şanlıurfa’da seçimi aldıkları gibi bir hava oluşturup bunu yayarak atmosfer oluşturdular.”
Kendi pozisyonunu anımsattı:
“TBMM geç tatil olduğu için, kalan süreyi firesiz şekilde Şanlıurfa’da değerlendirmek zorunda kaldım. 42 gün aralıksız çalıştım. En az gittiğim ilçeye 3 ziyaret yaptım. Yaklaşık 300 köyü ziyaret edip eksik kalan hizmetlerin tamamlanmasını sağladım.”
Şunu ekledi:
“Her gün aralıksız 15-16 saat süren çok yoğun bir çalışmayla her kesime ulaştık. Bunu, Sayın Başbakanımızın katılımıyla gerçekleşen 200 bin Urfalı’nın katıldığı bir mitingle taçlandırdık.”
Peki…
Deneyimli siyasetçi Faruk Çelik, milletvekili olduğu Şanlıurfa’daki seçim sonuçlarını nasıl değerlendiriyor?
İşte cevabı:
“Seçimden büyük bir başarıyla çıktığımızı söyleyebilirim. Ama üzüntümüz de var. Binbir çeşit baskıyla vatandaş iradesi gasp edilerek 2 ilçedeki seçimleri maalesef kazanamadık. Bu da beni çok üzdü.”
Vatandaş iradesinin gasp edildiğini söylediği ilçelerden biri Suruç, diğeri Şanlıurfa’nın ikinci büyük ilçesi olan Viranşehir ilçesi.
Bu noktada…
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de seçim gecesi Viranşehir’de yaşananları anlattı:
“Viranşehir’de meclis üyelikleri seçiminde 1600 oy önde olmamıza rağmen, belediye başkanlığını önce 86, sonra 502 oyla kaybettiğimiz ilan edildi. Bu sonuca itiraz edeceğimiz duyulunca da şehri savaş alanına çevirdiler.”
Şöyle devam etti:
“Ayrıca, meclis üyelerimize, belediye başkan adayımıza ve teşkilat mensuplarımızla ailelerine çok açık şekilde baskılar yapıldı. Sonuçta Viranşehir’de hiç hak edilmeyen bir tablo ortaya çıktı.”
Bir başka büyük ilçeyi anlattı:
“Ceylanpınar’da seçimi kazandığımız için her taraf maalesef yakılıp yıkıldı, tarumar edildi. Yani, itiraz ettiğimiz yeri de tarumar ediyorlar, kendi itiraz ettikleri yerde de sonucu beklemeden her yeri tarumar ediyorlar.”
Ardından…
“Buna rağmen Ceylanpınar sonuçlarını değiştiremediler. Orada teşkilatımız sağlam durdu” dedi ve devam etti:
“Böyle pek çok sorun yaşadık. Muhtarlık çatışmalarında dahi 8 kişinin hayatını kaybettiği, çok yaralamaların olduğu bir seçim sürecini geride bıraktık.”
Noktayı koydu:
“Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ile 9 ilçede belediye başkanlıklarını kazandık. Yine de son derece başarılı sonuçlar aldık.”