Dosab ucuz elektrik elde etsin diye Bursa feda edilir mi?

Şöyle bir anımsayın… Daha geçen yıl Keles’in Kozağacı bölgesine kurulmak istenen termik santrala karşı mücadele verildi. Köylüler, kömürün çıkarılması için köylerinin kaldırılmasına tepki gösterirken, çevre kaygılı eylemlerin hedefinde doğrudan termik santralın kendisi var.
Çünkü…
Termik santrallar kömürü elektrik enerjisine çeviriyor ve bunu da farklı bir çalışma mekanizmasıyla gerçekleştiriyor. Üstelik teknolojik donanım ne olursa olsun, mutlaka çevreyi etkileyen tesisler olarak biliniyorlar.
O bakımdan…
Kozağacı’nda, köylere nispeten uzak ve kömür üretilmesi planlanan havzanın yakınındaki termik santrala bile tepki gösterilirken, Bursa’nın merkezinde termik santral yapılabilir mi?
Santralın kurulmak istendiği Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nden başlamak üzere çevresindeki yerleşim yerlerinde yaşayanların sağlıklı yaşam hakları ne olacak?
Meslektaşımız İhsan Aydın günlerdir Olay’daki köşesinde Dosab’ın kurmak istediği termik santralla ilgili tüm ayrıntıları yazıyor. Yine, bu sütunlarda 14 Temmuz 2014 günü hazırlanan ÇED raporunu okuyan ve bu konularda bilgi donanımı çok olan bir çevre mühendisinin tespitlerini aktardık.
Yazıda…
Dosab kaynaklı bilgilerde “ÇED raporu onaylandığı” algısı oluşmasına karşın raporun onaylanmadığını söyleyen çevre mühendisi Bursa’nın sorgulaması gereken noktaya işaret ediyordu:
“20 yıl önce Bursa’nın havasını temizlemek için, kömür kullanan sanayi doğalgaza geçirildi ve kentin havası temizlendi. Şimdi kentin içinde kömürle çalışan termik santrala nasıl izin verilecek?”
Bir kaygısı da şuydu:
“Dosab’ın termik santralında yılda 500 bin ton, günde 1.200 ton yerli kömür kullanılacak deniyor. Tesisin hiç etki yaratmadığını düşünelim… Bu kömürü 200 kilometre öteden getirecek günde 50 kamyonun şehir içi trafiğe etkisi ne olacak? Bu kamyonların oluşturacağı emisyon hesaplandı mı?”
Bu iki nokta gerçekten çok önemli…
90’lı yılların ilk yarısında hava kirliliği sorunu Bursa’nın en önemli gündemiydi. Kalitesiz kömür yakıldığı için kent dumanaltı olmuştu.
Doğalgaza geçilerek Bursa’nın havası temizlendi. Dosab o santralı kurarsa, Bursa 25 yıl önceye geri dönecek.
Şimdi soru şu:
Dosab ihtiyacı olan elektriği daha ucuz üretebilsin diye koca bir kent feda edilebilir mi? Böyle bir isteğe kimsenin hakkı var mı?