Altepe Bey Sarayı’nı unutmadı, Orduevi’ni bir kez daha istedi!

Yıllardı hep söyleniyor, hep yazılıyor… Unesco’nun  dünya mirası listesine tarih kenti özelliğiyle giren Bursa’da bir şey eksik.
Hem Osmanlı’ya başkentlik ettiği dönemde, hem öncesindeki Bizans dönemimde Bursa’nın yönetim merkezi bugün ortada yok.
Aslında…
Aranan o yer sır değil, belli. Tophane’de, Orduevi olarak kullanılan alanın sınırları içinde ve bazı binaların altında. Nasıl olduysa, bir zamanlar bu tarihi merkezin kalıntıları üstüne farklı amaçlı tesis yapılmış.
İşte…
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe bunun peşinde. Osmangazi Belediye Başkanı olduğu dönemde başladığı ve tarihi Bursa Kalesi’ni ortaya çıkarmayı amaçlayan Bursa Surları’nı, kalenin merkezini oluşturan Bizans’ın Bitinya ve sonrasında Osmanlı’nın Bey Sarayı ile tamamlamak istiyor.
Bu amaçla…
Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu ilk dönemde Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı nezdinde üç kez girişimde bulundu.
Son girişiminde…
Bey Sarayı’na karşılık, bir bölümü hastane yapılmak üzere Sağlık Bakanlığı’na devredilmesi gündemde olan Acemler’deki askeri bölgenin yanına yeni bir bina yapmayı da önerdi.
Proje…
İçinde lojmanların da yer alacağı ve askerin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak özellikler içeren kompleksle ilgili geçen yıl bazı olumlu adımlar da atıldı.
Şimdilerde…
Başkan Altepe yeniden harekete geçti. Tophane’de, tarihi Saat Kulesi ile Orduevi arasında başlayan Bey Sarayı Saat Kulesi inşaatını Bey Sarayı’nı yeniden yeryüzüne çıkararak tamamlamak istiyor.
Bunun için de…
Ankara’ya son gidişinde hem Milli Savunma Bakanı İsmet Yılamaz ile hem de Milli Savunma Bakan Yardımcısı Hasan Kemal Yardımcı ile bir kez daha görüştü.
Kulağımıza gelenlere göre…
Son görüşmede, Bey Sarayı için umut veren bazı adımlar atıldı. Askerî çevrelerin konuyu olumlu bir sonuca bağlamak üzere projeyi değerlendirmeye almaları nedeniyle Altepe keyifli ve umutlu şekilde Bursa’ya döndü.