Başkan Altepe patladı: Doğanbey gibi bir kentsel dönüşüm yapılsın da görelim!

Son dönemde… Bursa’nın gündemine Doğanbey kentsel dönüşümü sık sık geliyor. Daha doğrusu, Doğanbey kent gündeminden hiç düşmüyor.
Bazen…
Görüntüsüyle, bazen sorunlarıyla, çoğu zaman da iddialarla gündemde yer buluyor.
Ama…
Şu bir gerçek ki, Doğanbey Bursa’nın gerçek anlamda ilk kentsel dönüşüm projesi olarak yaşama geçti.
Projenin başlangıcında Osmangazi Belediye Başkanı olduğu dönemde Recep Altepe vardı. Altepe şimdi Büyükşehir Belediye Başkanı olarak ikinci döneminde.
Doğanbey’le ilgili kamuoyu gündemine taşınan iddiaları konuşurken adeta patladı. Projenin kentsel dönüşüm boyutuyla ilgili çok çarpıcı değerlendirmeler yaptı.
Dedi ki:
“Kim ne derse desin… Doğanbey kentsel dönüşümde çıtayı yükselten proje oldu. Bakın her yerde kentsel dönüşümün adı var, ama şimdiye kadar hiç uygulama görülmedi. Doğanbey başarıya ulaşmış bir kentsel dönüşümdür.”
Şunu özellikle vurguladı:
“Her şey ortada… Kentsel dönüşümün adı hep geçiyor, ama olanı var mı? Doğanbey gibi başarılı bir kentsel dönüşüm yapılsın da görelim.”
Sonra da şunu söyledi:
“Yer sahiplerinin yüzde 99’unun desteğini aldık. Bugüne kadar böyle bir destek almış kentsel dönüşüm yok.”
Şuna dikkat çekti:
“Orada 2 bin 400’ü yer sahibi olmak üzere 2 bin 750 konut yapıldı. Bu konutların yüzde 86’sı yer sahiplerine verildi. 5 metrekare yeri olan bile daire sahibi oldu, ama farkını ödedi. Hiç kimse mağdur edilmedi.”
Şu hesabı yaptı:
“Doğanbey’de daire maliyeti 70 bin lira. Bunun karşılığında 150 metrekare daire verildi. O daireleri şimdi 220-250 bin lira arasında satanlar var. Kimi de bin lira aylıkla kiraya verdi.”
Yani…
“Yani, orada hak mağduriyeti yok. Aksine, yıkılmış binaları alıp değerli hale getirdik. Yer sahiplerine kazandırdık.”
Ardından…
“2 bin 400 kişinin olduğu bir projeden söz ediyoruz. Böyle bir kentsel dönüşüm nerede var? Keşke böyle bir kentsel dönüşüm yapılsın da, ben de gidip alnından öpeyim” dedi ve çok önemsediği bir noktaya  vurgu yaptı:
“Biz Doğanbey’de arsasını aldığımız vatandaşı başka mahalleye gönderip yeri de bir başkasına satmadık. Yer sahibi kimse, yapılan daireleri onlara verdik.”
Şunu da anımsattı:
“Halkın desteğinin bu kadar yüksek olduğu bir başka kentsel dönüşüm projesi yok. Doğanbey’de devlet desteği de var, böyle bir destek almış başka proje de yok. Herkes hakkını aldı.”
Devam etti:
“Bugün konuşuyorlar… O bölge yıkılmış binalarıyla terk edilmiş gibiydi. Şimdi herkes oraya taşınmak istiyor.”
Şunu da ekledi:
“Doğanbey ile çarşıya da hareket geldi. Bunu esnaf söylüyor, bize gelip teşekkür ediyorlar.”