Pomaklar’dan 3 ana konuda hedef: Dil, kültür, tarih

Yakın zaman öncesine kadar kamuoyu gündemine gelmeyen etnik yapılar son dönemde tartışmalara açık hale geldi. Bu da, etnik yapılanmaları getirdi.
Nitekim…
Balkanlar’da Yunanistan-Bulgaristan-Makedonya sınırlarının birleştiği bölge ana vatanları olan Pomaklar sivil toplum örgütlenmesi olarak hızla büyüyorlar.
Şu anda…
Kendi kaynaklarına göre 28 ilde Pomakların yaşadığını tespit etmişler. 10 ilde de dernek kurarak örgütlenmişler. Bu derneklerin oluşturduğu ve kısa adı Podef olan Pomak Dernekleri Federasyonu ilk genel kurulunu geçtiğimiz hafta sonu Bursa’da yaptı.
Kongre sonrası…
Podef Başkanı Bayram Erat ile Başkan Yardımcısı Ercan Çokbankir ve federasyon yönetiminden Bursa Derneği Kurucu Başkanı Ünal Şipkan, İnegöl Derneği Kurucu Başkanı olan Yenice eski Belediye Başkanı Hasan Aksu ve Bursa Pomak Derneği Başkanı Orhan Şen ziyaretimize geldiler.
Sohbette…
Podef Başkanı Bayram Erat ile kuruluş aşamasında olan ve önümüzdeki süreçte federasyona katılacak illerin derneklerini konuştuk.
Bugüne kadar…
Özellikle Balkanlar’da büyük baskı gördüklerini, o nedenle örgütlenmede geciktiklerini söyledi.
Ardından…
Federasyon olarak ana hedef belirledikleri üç konuyu açıkladı:
“Biz Pomaklar olarak 3 ana hedef belirledik: Dilimiz, kültürümüz, tarihimiz. Bunları devletin de desteğiyle yaşatmak istiyoruz.”
Bu noktada…
Dil konusunun Kürtçe Okul gibi algılanmamasını istedi ve “Okullarda seçmeli ders olarak Pomakça konabilir. İsteyen bu sayede öğrenebilir” dedi.
Kırsaldaki köylerde annelerin çocuklarına Pomakça öğrettiklerini, ancak kent yaşamında bu geleneğin sürdürülemediği gerekçesiyle okullarda seçmeli ders istediklerini vurguladı.
Şu noktada da hassas:
“Biz bu ülkeyi seviyoruz. Vatanımız burası. Bu bayrak altında yaşamak çok güzel. Ülkenin bütünlüğü içinde kültürümüzü yaşatmak istiyoruz.”
Şunu de ekledi:
“Biz asimile olmadık, entegre olduk.”