Siyasette derin sessizlik dönemi: Kongrelerde seçim restorasyonu

Aslında… Seçime 1 yıldan az süre kaldığında siyasi partilerin teşkilat kadrolarında adaylık hesabı yapanlar hemen dikkat çeker.
Eğer…
Olağanüstü bir değişiklik olmazsa milletvekili genel seçimi Haziran 2015’te yapılacak. Seçim tarihi de muhtemelen 14 Haziran 2015 olacak.
Kuşku yok ki…
Siyasi alışkanlıklar açısından farklı bir seçim olacak. En büyük farklılık ise, 2002’den bu yana tüm seçimleri kazanan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin lideri Recep Tayyip Erdoğan’ı cumhurbaşkanlığına uğurladıktan sonra yeni lideri Ahmet Davutoğlu ile seçime girmesi olacak.
Yıllardır…
Erdoğan’ın meydan performansı ve siyaset diline alışanlar için Davutoğlu’nun meydanlarda nasıl bir lider portresi sergileyeceği merak konusu.
Yanı sıra…
Yine yıllardır Erdoğan’ı hedef alarak meydanlara çıkan muhalefet liderleri için de alışkanlıkları değiştirip yeni söylemler geliştirme zorunluluğu var.
En önemlisi…
Bu seçim Türkiye’de parlamenter sistemden parlamenterlerin da katılımcı olduğu yeni model başkanlık sistemine geçiş eşiği olacağa benziyor.
Bu bile liderler için yeni söylem gerektiriyor.
Yani…
Seçim kampanyalarında son dönemin moda deyimiyle söylem restorasyonu ortaya çıkacak.
Üstelik…
Seçime 8.5 ay var ve bu hiç de uzun bir süre değil. Hele böylesine hareketli gündemlerin yaşandığı bir ülkede göz açıp kapayıncaya kadar geçer.
O bakımdan…
Normal koşullarda parti teşkilatlarında adaylık sinyallerinin şu süreçte gelmeye başlaması gerekiyor.
Ne var ki…
Seçime 8.5 ay kalmasına karşın, parti teşkilatlarını/örgütlerini ilgilendiren daha farklı bir ara süreç söz konusu.
Daha açık söylemek gerekirse…
Meydanlarda yarışacak AK Parti, CHP ve MHP’nin önünde seçimden önce kongre var. 3 partinin de aynı süreçte ilk kez il ve ilçe kongrelerini yapıyorlar.
Yine…
3 parti de kongre süreçlerini seçim öncesi teşkilat/örgüt restorasyonu açısından önemsiyor.
Gördüğümüz kadarıyla…
Yeni dönemin farklı süreci için en ciddi hazırlığı AK Parti yapıyor.
Teşkilat Başkanı Süleyman Soylu’nun cumhurbaşkanlığı seçiminin hemen ardından başlattığı bölge toplantıları haberlerini izliyoruz. Soylu  toplantılarda teşkilatlara genel merkezin istek ve beklentilerini anlatırken nabız yokluyor.
Doğrusu…
Böyle bir parti içi strateji ile de ilk kez karşılaştık.