Bursa yüksek teknoloji de üretiyor: İtalya hızlı trenini Bursa yürütüyor

Hiç kuşku yok ki… Bursa gerçek anlamda bir sanayi kenti. Bazen sanayinin olumsuz etkileri daha çok gündeme geliyor ve “sanayi artık yeter” gibisinden kamuoyu algısı öne çıkıyor.
Fakat…
Sanayiden vazgeçmek mümkün değil.
Kente sağladığı istihdam bir yana, üretim her zaman önemli. Çünkü, gelişmenin yolu üretimden geçiyor. Üstelik günümüzün rekabet anlayışında ve dünya pazarlarına açılabilme hedefinde,  yalnızca üretmek de yetmiyor.
Günümüzde…
Teknoloji üretimi, hele yüksek teknoloji üretimi çok önemli.
İşte…
Bu noktada Bursa’nın çok büyük ilerleme gösterdiğini vurgulamak gerekiyor.
Gerçi…
Bursa’dan bakıldığında üstün teknoloji üretiminde gelinen nokta tüm boyutlarıyla çok fazla dikkat çekmiyor.
Ama…
Dışarıdan bakıldığında insanın göğsünü kabartan bir görüntü var.
Nitekim…
Almanya’nın başkenti Berlin’de iki yılda bir düzenlenen ve dünyanın en büyük raylı sistemler fuarı olan InnoTrans 2014′te bu gururu yaşadık.
Bu sayfalarda…
Durmazlar Makine’nin dünya vitrinine çıkardığı iki yeni raylı araç ile ilgili gözlemlerimizi paylaştık.
Şu anda Bursa caddelerinde dolaşan tek yönlü İpekböceği tramvayının yeni modeli olan çift yönlü İpekböceği tasarımı, konforu ve ekonomik cazibesiyle fuarın en çok ilgi gören tramvay araçlarından biri oldu.
Ayrıca…
Hem yeraltından, hem yer üstünden giden ve hafif raylı sistem kategorisinde üretilen yeni araç olan Green City, yani Yeşil Şehir de fuar ziyaretçilerinin ilgi odağı haline gelen araçlar arasındaydı.
Hafif raylı sistem projeleri ve araçlarının üretiminde dünyanın en büyüklerinden olan Siemens’in bu kategorideki kendi üretimini sonlandırıp bundan sonraki ihalelere Green City ile gir kararını çok önemsemek gerekiyor.
O bakımda…
Türkiye’yi raylı sistem araçları üreticisi haline getiren ve Bursa’yı dünya ligine sokan Durmazlar Makine bu üretimleriyle alkışı hak ediyor.
Alkışlanacak bir nokta da şu:
Durmazlar Makine yalnızca raylı sistem araçları üretmiyor, raylı sistemler için yüksek teknoloji de üretiyor.
Bunun gururunu da…
Berlin’deki fuar alanında uzay araçlarını andıran görüntüsüyle İtalya’nın hızlı treninin sergilendiği bölümü gezerken yaşadık.
Çünkü…
İtalya’nın hızlı treninin bogi adı verilen ve yüksek teknoloji gerektiren yürüyen aksamı Bursa’da Durmazlar Makine tarafından üretiliyor.
Bir anlamda…
FrecciaRossa1000 adını taşıyan İtalya’daki hızlı treni Bursa yürütüyor.