Bursa’da kabus olan termik Orhaneli’nin geçim kaynağı

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi tarafından kurulmak istenen termik santral çevresel etkileri nedeniyle Bursa’nın kâbusu haline geldi.
Buna karşın…
Orhaneli ilçesi için termik santral ve buna bağlı olarak kömür ocağı ilçenin geçim kaynağı olarak kabul ediliyor.
İlk bakışta çelişki gibi görünmekle birlikte, yaşamın gerçeğini işaret ediyor.
Şunu unutmamak gerekiyor:
Termik santrallar kömür havzalarına yakın kurulduğunda daha yararlı oluyorlar. Kömür havzaları yaşam alanlarından uzak oldukları için, yanına kurulacak termik santrallar da sorun oluşturmuyor.
Dahası…
Orhaneli gibi, Keles gibi ilçeler için kömür ocakları ve termik santrallar ekonominin en önemli çarkı olarak ilçeye can veriyor.
Gerçi…
Orhaneli’nde, termik santraldan çıkan küller çevrede suni tepeler oluşturdukları için coğrafyayı değiştirecek görüntülere yol açıyorlar. Bununla birlikte, ilçede yaşayanlar yıllardır sağlık sorunları ile ilgili şikayetlerde bulunuyorlar.
Ama…
Üretimi olmayan, tarımı ve hayvancılığı gelişmeyen Orhaneli’nde, bu sayfalarda daha önce de yazdığımız gibi, ekonomiyi döndüren üç işletme var. Biri kömür ocağı, diğeri termik santral, bir diğeri krom üretimi yapan özel sektör firması.
Kömür ocağında 1.200 civarında çalışan var. Orhaneli Termik Santralı da 640 kişiye iş olanağı sağlıyor.
Yani…
Orhaneli’nde yaklaşık 2 bin kişi, kömür ve termik sayesinde para kazanıyor. Çalışanlar kazandıkları parayı çarşıda, bakkalda, fırında, pazarda harcıyorlar. Kömür ve termik tesislerinin ihtiyaçları da aynı yerlerden karşılanıyor.
Kısacası…
Orhaneli ilçesinin ekonomisi kömür ve termik sayesinde dönüyor.
O nedenle…
Orhaneli Termik Santralı’nın özelleştirilmesi kararı ilçede derin bir sessizliğe karşın büyük bir korkuya yol açtı.
Kısacası…
Bursa’da “termik santral yapılırsa” korkusu yaşanırken, Orhaneli’nde “termik santral satılırsa” korkusu var. Bu da yaşamın gerçeği olsa gerek.