Partilerdeki öncelikli hedef: Seçim üstü sorunsuz kongre

İlginç bir dönemdeyiz… Önümüzdeki yıl, yani 2015 içinde 3 partinin de kongrelerini tamamlamaları gerekiyor.
Oysa…
2014’teki yerel seçim ve hemen arkasından gelen cumhurbaşkanlığı seçimi yorgunluğunu atlatamayan, ayrıca bu iki seçimin yıpranmışlığını da yaşayan siyasetin önünde 2015 yılında bir de milletvekili genel seçimi var.
O nedenle…
3 siyasi parti de haziran ayında yapılacak genel seçim öncesi il ve ilçe kongreleri, seçim sonrası da kurultay için üzere hazırlıklarını başlattılar.
Ne var ki…
AK Parti, haziran ayında yapılacak seçimin turizm ve tarım kesimini olumsuz etkileyeceği, ayrıca orta öğrenim öğrencilerinin katıldığı TEOG sınavlarının da nisan ayı sonunda başlayıp haziran sonuna kadar devam edeceği gerekçeleriyle seçimi erkene alma çalışması başlattı.
Ankara’da artık yüksek sesle 19 ya da 26 Nisan’da erken genel seçim konuşuluyor, tartışılıyor.
Yeni durum, doğal olarak siyasetin tüm stratejilerini değiştirdi.
Örneğin…
AK Parti başlattığı kongre sürecini biraz hızlandırarak sürdürüyor. Fakat CHP kongrelerini seçim sonrasına bıraktı. MHP ise henüz karar almadı.
Partilerin kongre kararlarını gözden geçirmelerinin nedeni belli:
Kongreler, nasıl bir havada geçerse geçsin parti içi yarış nedeniyle kırgınlıklara, ayrışmalara yol açar. Bunun siyaseten telafisi zaman alır.
Partiler seçim üstü kongrelerde sorun yaşayıp yara almak istemiyor.
İşte…
Örgüt yapısı ayrışmaya elverişli olan CHP’nin kongreleri seçim sonrasına bırakmasının nedeni bu. MHP’nin durumu biraz daha farklı. Parti içinde çekişme ve mücadele yaşansa da, kırgınlık oluşsa da dışarı pek yansımaz.
Buna rağmen, MHP Genel Merkezi erkene alınacak bir seçim sürecinde kongrelerle teşkilatın ilgisini dağıtmak istemiyor.
AK Parti’nin ise diğerlerinden daha özel bir durumu var.
Partinin kurucusu RecepTayyip Erdoğan cumhurbaşkanı olunca yerine Ahmet Davutoğlu genel başkan seçildi.
Yeni lider genel seçimde yeni kadroları oluşturacak. Bunun için de önce kongreler tam bir fırsat olarak görülüyor.
Görünen kadarıyla…
AK Parti Genel Merkezi kongrelerde ayrışmaya yol açacak yarışmaya karşı sert önlemler almış. Teşkilatlara, tek adaylı kongreler telkin ediliyor. Yarışa izin verilmeyeceği açık açık söyleniyor.
Yani…
AK Parti hem kongrelerle partinin yeni kadrolarını oluşturmak için süreci işletiyor, hem de sorun çıkmaması için teşkilatlar üstünde ağırlık oluşturuyor.