Bursa’ya en çok benzeyen yer: Bosna bizi yatırıma çağırıyor!

Yakın zaman öncesine kadar Kamberler olarak bilinen bölgedeki Kızyakup Parkı’nın ortasında Osmangazi Belediyesi yaptığı çok şık bir bina var.
Üstünde…
Bosna Hersek Bursa Fahri Konsolosluğu tabelası olan binanın içi de çok şık dekore edilmiş. Salonlar, toplantı mekanları ince bir zevkle döşenmiş. Bosna haritaları ve Aliya İzzetbegoviç posterleri kaplı duvarlar, oturma grupları etkileyici.
Tabii…
Adım atanı, konsolosluk çalışanları da aynı sıcaklıkla karşılıyorlar.
İşte…
Bu özel ve farklı binadaki Bosna Hersek Bursa Fahri Konsolosu Muzaffer Çilek’e AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ile birlikte konuk olduk.
Bosna ile ilgili her konu buradan takip ediliyor. İki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek ve koordine etmek için Bosna Hersek İle İlişkileri Geliştirme Vakfı kurulmuş, o da aynı binada.
Zaten…
4 yıldır Fahri Konsolos olarak görev yapan Muzaffer Çilek, aynı zamanda BİGMEV’in de başkanı. Vakıfta Başkan Danışmanı olan Ali Canlısoy ve Genel Sekreter Cenita Kocaman’ın da katılımıyla sohbet ettik.
Çilek şunu anlattı:
“Daha fazla aktivite yapabilmek için kurduğumuz vakıf bünyesinde işadamları, akademisyenler, farklı kesimlerin temsilcileriyle moderatör eşliğinde ortak akıl toplantıları yaptık.”
Üzerinde durduğu şu:
“Bosna’ya ihraç edilecek çok ürün var. Bosna’nın çikolatasını, sütünü, etini, maden suyunu, tekstil ürünlerinin buradaki raflara nasıl koyabileceğimizi araştırıyoruz.”
Şunu vurguladı:
“Bursa’ya en çok benzeyen bir kent Sarayevo. Bosna ile Bursa arasında hiç fark yok. Kardeş şehirlerimizi daha da arttırmak, Ticaret ve Sanayi Odalarıyla ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz.”
Sonra da şu çağrıyı yaptı:
“İşadamları ve yatırımcılar için Bosna’da çok imkan var. Bosna’dan Avrupa’ya açılmak çok kolay. Onun için, yatırımcı ve iş adamlarının Bosna’ya ya yatırım yapmalarını, ya depo açmalarını, ya da Bosna üzerinden ihracat yapmalarını istiyoruz.”
Şunun altını çizdi:
“Yakında Bosna hem Avrupa Birliği’ne, hem NATO’ya üye olacak.”
Yatırım avantajlarını şöyle sıraladı:
“Bosna’da vergi yüzde 10. Fakat cirosunun yüzde 30’u kadar ihracat yapan hiç vergi ödemiyor. Stopaj vergisi yok. Çifte vergilendirme olmadığı için oradaki kazanç buraya getirilebilir.”
Şunu da ekledi:
“Bosna’ya vize yok. Eximbank ve Ziraat Bankası kredileri var. Serbest ticaret anlaşması bir başka avantaj. Üstelik iş yapmak isteyen herkese yer ya da bina ücretsiz.”
İşte fırsat… Bosna bizi bekliyor.

3 konsolosluk, 3 vakıf merkezi

Fahri Konsolos Muzaffer Çilek’in verdiği bilgiye göre, Bosna Hersek’in Türkiye’de 3 konsolosluğu var. Ankara’daki Büyükelçilik dışında, Boşnak kökenlilerin yoğun yaşadıkları Bursa, İzmir ve Konya’da konsolosluk faaliyetleri yürütülüyor.
Kısa adı BİGMEV olan Bosna Hersek İle İlişkileri Geliştirme Merkezi Vakfı da 3 yerde faaliyet yapıyor.
Vakfın Sarayevo’daki merkezi, efsane lider İzzetbegoviç’in evi olan bina. Türkiye’de ise İstanbul ve Bursa vakıf merkezleri bulunuyor.