Ön proje hazır, Bursaray hızlı trenden önce Balat’a gidecek!

Aslında… Hızlı trenin Bursa İstasyonu olarak Büyükşehir Belediyesi’nin kent planlamasında Terminal ile Yunuseli arası öngörülüyordu.
Fakat…
TCDD, siyasi otoritenin de tercihiyle Mudanya Yolu üstünde Balat’ı uygun buldu ve 12 Aralık 2012’de temelini de attı.
O törenin üstünden neredeyse 2 yıl geçti. Hızlı trenin Bursa-Yenişehir arasındaki birinci etabı inşaatı ilerleyemiyor.  Çünkü, ihalesi yapılan bütçe tünellerde bitti.
Onun  için de, bu sütunlarda sık sık dile getirdiğimiz gibi, uzunca bir süredir hızlı tren hattındaki inşaat çalışmaları durdu.
Dahası…
Yenişehir-Bilecik etabının daha projesi yapılamadı. Güzergahta ortaya çıkan heyelan bölgeleri sürekli yeni arayışları gündeme getiriyor.
Yani…
Hızlı trenin Yenişehir-Bilecik arası güzergahı belli değil.
Buna karşın…
Hızlı tren Balat’a ulaştığında kent içine raylı sistem bağlantısının hazır olmasını isteyen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin startı vermesiyle kolları sıvayan Burulaş teknik ekibi de avan proje adı verilen ön proje çalışmasını tamamladı.
Hat üzerindeki sorunlu noktalar belirlenip geçiş çözümleri de üretildi.
Buna göre…
Bursaray’ı bugünkü Emek İstasyonu’ndan ileriye götürecek çalışmada, hattın tam ortasına rastlayan otoyol ayakları çevrelerinden dolaşılarak geçilecek.
Sonrasında…
Bursalılar tarafından Teknik Malzeme Kavşağı olarak bilinen ve Özdilek ile Özhan alışveriş merkezlerinin önünde bulunan Geçit girişindeki kavşak yerin altına inilerek geçecek.
Yani…
Bursaral bu kavşağı Esentepe, Orhaneli Yolu, Acemler, Merinos, Gökdere, Yüksek İhtisas Hastanesi, Otosansit, Kestel kavşaklarında olduğu gibi bat-çık yöntemiyle geçecek.
Son durak için iki nokta üzerinde duruldu.
Birinde son durağın Mudanya Yolu ortasında kalması, diğerinde Balat’a doğru dönüp kalması düşünüldü. Fakat Burulaş yönetimi, Balat’a doğru dönüp kalan istasyonu benimsedi.
Bu arada…
Hızlı trenle raylı sistemi buluşturacak hat uzatmasının Burulaş tarafından yapılması da kararlaştırıldı.
Gerçi…
Proje hedefi, hızlı trenle eşzamanlı olarak Balat’a ulaşmak şeklinde kondu, ama hızlı tren inşaatı için en az 4-5 yıllık bir süre tahmin ediliyor. Onun için de, Bursaray bu gidişle Balat’taki son istasyona hızlı trenden çok önce ulaşacak.