Siyasette Erdoğan sonrası: Herkesin hedefi merkez sağ

Görünen o ki… 10 Ağustos’ta cumhurbaşkanını ilk kez halkın seçmesi yanında siyaset için de farklı bir dönem başladı. Bu farklılık, son dönemde çok kullanılan yeni Türkiye, yeni siyaset, yeni dönem gibi kavramlarla yansıtılıyor.
Bir de…
İçerideki gelişmelere fazlaca dalındığında gözden kaçan dış gelişmeler var ki, orada da yeni dünya ya da yeni dünya düzeni gibi tanımlamalar dikkati çekiyor.
İşte…
İçeride ve dışarıda yeni kavramının çokça öne çıkmasına yol açan en önemli viraj 10 Ağustos olarak karşımıza çıkıyor. Recep Tayyip Erdoğan o gün yalnızca halkın seçtiği ilk cumhurbaşkanı olmakla kalmadı, kurup iktidarda 12 yıl tuttuğu partisi AK parti’nin yönetim değişimini de kendi elleriyle gerçekleştirdi.
AK Parti’de artık yeni genel başkan ve yeni başbakan var. Ahmet Davutoğlu üstlendiği görevi seçimle sürdürebilmek için illere değişik gerekçelerle halkla buluşma ziyaretleri yapıyor.
Bir yandan da…
Erdoğan sonrası AK Parti’nin eski gücünü ve etkinliğini yitireceği düşüncesiyle yeni siyasi arayışlar gündeme geliyor.
Bu noktada da…
Gündeme gelen, ya da hazırlıkları duyulan tüm yeni siyasi hazırlıkların merkez sağ seçmenini hedefleyerek yürütüldüğü dikkati çekiyor.
Yani…
Erdoğan’ın aktif siyasette çekilip cumhurbaşkanı olmasıyla Türkiye’deki yeni siyaset ortamında herkesin gözü merkez sağ seçmene çevrilmiş durumda.
Şu bir gerçek ki…
Bugüne kadar iktidar belirleyen merkez sağ seçmeni şu anda adres sorunu yaşamıyor. Çünkü, yola çıkarken muhafazakar demokratlık gibi bir kavramla harekete geçen AK Parti, bugün merkez sağ seçmeninin en önemli adresi olma özelliğini koruyor.
Aslında…
Türkiye siyasetinde merkez sağın tartışmasız en büyük lideri olarak Süleyman Demirel kabul görüyor. Cumhurbaşkanlığı sonrası aktif siyasetten elini çekmesine ilgisini hiç yitirmedi. Nitekim dünkü gazetelerde Demirel’in 90. doğum günü kutlaması haberleri yer alıyordu.
Fakat…
Siyaset yolculuğu farklı bir kulvardan başlasa da, Erdoğan liderliğindeki AK Parti son döneme damgasını vurdu. Doğru Yol Partisi gibi, Anavatan Partisi gibi etkili ve iktidar olup ülkeye hizmet getirmiş partilerin seçmenini yanına aldı.
İşte…
Şimdilerde bu seçmenin AK Parti ile bağının zayıflaması üzerine siyaset senaryoları geliştiriliyor. Kuruluş aşamasında olduklarına yönelik kamuoyuna bilgi yansıyan partilerin de hemen sahaya çıkma amaçlı olmadıkları, Erdoğan sonrası AK Parti’nin seçimde yara alma olasılığı üzerine strateji ürettikleri görülüyor.
Bütün bunlar da…
7 Haziran’da yapılacağı duyurulan milletvekili genel seçimini siyasetin yeni dönem şekillenmesi açısından daha da çekici kılıyor.