Turizm Araplarla gülüyor: İlk defa kış tatili için de geliyorlar

Anımsıyoruz da… Çocukluk ve gençlik yıllarımızda Bursa’nın her yerinde Arap turistler vardı. O yıllar otel sayısı yeterli olmadığı için, kimi pansiyonda kalır, kimi ev kiralardı.
Öyle ki…
Türkiye’nin pansiyonculuğu tanımadığı yıllarda, Çekirge’deki her evin bir odası turistlere ayrılırdı. Kentin bazı bölgelerinde Araplar için ev ve araç kiralama ofisleri vardı.
Sonra…
Saddam’ın Kuveyt’i işgaliyle Ortadoğu’da savaş başlayınca Araplar gelemez oldular ve Bursa bundan ciddi anlamda etkilendi.
Son dönem…
Özellikle de son 3-4 yıldır Arap turistleri Bursa’da yeniden görüyoruz. Sayıları giderek artıyor. Bunda, Bursa’Arap ülkelerinde tanıtan organizasyon ve fuarların etkisi göz ardı edilmemeli.
Nitekim…
Turizm profesyonellerini bünyesinde buluşturan Bursa Skal Klüp Başkanı Vehbi Varlık ile yönetim kurulu üyeleri Serdal Can, Ersin Yazıcı, Ahmet Aydın, Muharrem Kurban’ın gündemlerinde Arap turistler vardı.
Yönetimiyle Olay’ı ziyaret eden Varlık, geride kalan sezonu değerlendirirken, “Yaz sezonunu otellerimiz yüzde 100 dolulukla geçirdi” dedi.
Bu gelişme elbette sevindirici.
Fakat…
Bir adım sonrası var ki, o da Bursa turizmi adına umut verici:
“Araplar ilk kez yılbaşı ve sömestr tatili için rezervasyon yapıyorlar. Böylece yaz turizminden sonra Bursa’nın kış turizminin ana kaynağı da Araplar oluyor.”
Verdikleri bilgiye göre, daha çok 6 Arap ülkesinden Bursa’ya turist geliyor:
Kuveyt, Katar, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Omar.
Gelinen noktada…
Yıllardır kış turizmi denildiğinde Avrupa ve kimi Balkan ülkelerini tercih eden, daha yok yaz döneminde Bursa’yı tercih eden Arapların kış turizmi için de rezervasyon yaptırmaya başlamaları Bursa turizmi açısından önemli.
Gerçi…
Kimi çevrelerde Arap turiste önyargılı yaklaşılıyor ve olumsuz düşünce ortaya konuyor, ama turizmde milliyet ve ırka bakılmaz.
Tatili için Bursa’yı tercih eden herkese kapılar açık.