Ankara’nın ilginç kararı: Uludağ’a doğalgaz gitmesine EPDK izin vermedi!

Yıllardır… Daha doğrusu, Bursa’nın doğalgazla tanıştığı 90’lı yılların başından beri Uludağ’daki otel işletmecileri hep aynı şeyi söylerler:
“Dağdaki tesisler doğalgazla ısıtılmalı. Bir an önce doğalgaz hattı Uludağ’a çıkmalı.”
Bunu söylerken şunun da bilincindeler:
Bugün Uludağ’da kullanılan fuel-oil ve kömür maliyet olarak doğalgazdan daha ucuz. Fakat, doğalgazın çevreci ve temiz bir yakıt olması tercih nedeni.
Bir şey daha:
Uludağ Yolu’na kış aylarında otellere fuel-oil ve mazot taşıyan tankerlerle kömür kamyonları hem yol trafiğini arttırıyor, hem de kaza riski oluşturuyor.
Oysa…
Doğalgaz boru hattıyla taşınacağı için, trafik yükünün önemsenecek bir bölümü ortadan kalkacak, kaza riskleri de azalacak.
O nedenle…
Uludağ’daki otel işletmecileri yıllardır isteklerini her fırsatta tekrarlayıp doğalgazı umutla bekliyorlar.
Ne var ki…
Mutlu sona yaklaştıkları anda Ankara’nın kararı ile tam bir yıkım yaşadılar.
Çünkü…
Bursagaz’ın hazırladığı Uludağ’a doğalgaz projesine kısa adı EPDK olan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu onay vermedi.
Haberi Dünya Gazetesi’nde okuyunca çok şaşırdık.
Yatırımı yapacak kurum, kendi yükünü önemsemeyip ciddi bir yatırım maliyeti göze alırken EPDK neden böyle bir karar almış olabilir?
Soruyu…
Bursagaz Genel Müdürü Ahmet Hakan Tola’ya yönelttik. Haklı olarak, onay kurumu pozisyonundaki EPDK kararı üzerine konuşmak istemedi.
Yalnızca şunu söyledi:
“Otel işletmecilerinden gelen yoğun talep nedeniyle Uludağ’a doğalgaz götürmek için iki alternatif proje hazırlayıp EPDK onayına sunduk. Fakat kurul projeyi onaylamayınca 2015 yatırım programımızdan Uludağ’ı çıkardık.”
Söylediğine göre…
Biri karayoluna paralel, diğeri ise Kaplıkaya’dan yukarı vadi içinden çıkarak otellere ulaşılmasını öngören iki alternatif boru hattı projesi hazırlanmış. Tola, ikisinin de çevreci olduğunu, ağaçlara ve doğaya zarar vermeyeceğini söyledi.
Ama…
Uludağ’a doğalgaz projesini bir daha ne zaman yatırım programına alacaklarını söyleyemedi.