Umut Oran: Milletin egemenliği için temsilde adalet!

Geride bıraktığımız hafta gündemde en çok yer bulan konu, hiç kuşku yok ki Anayasa Mahkemesi’nin seçim barajını görüştüğünü açıklaması oldu. Gözler de doğal olarak bireysel başvurular üzerine konuyu incelemeye başlayan AYM’nin vereceği karara çevrildi.
Konuyu…
Bireysel başvurulardan birinin sahibi olan CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran’la konuştuk.
Olay Televizyonu’nda konuk ettiğimiz Her Açıdan programında, öncelikle “Anayasa Mahkemesi’nin bu konuyu gündemine alması geç kalmış, ama yerinde bir hamle” dedi ve ekledi:
“Genel Başkanımız 2010 yılından beri seçim barajının aşağı çekilmesi konusunu sürekli gündemde tutuyor.”
Şöyle devam etti:
“CHP olarak kanun teklifi verdik. Önce seçim barajını yüzde 5’e çekelim dedik. Sonra yüzde 3’e düşürmeyi önerdik. Yüzde 10 baraj çok yüksek.”
Başka ülkelerden örnek verdi:
“Avrupa Birliği’nde 28 ülke var. Yüzde 5’in üstünde baraj hiçbirinde yok. Yüzde 5, yüzde 4, yüzde 3 barajlar var. Çevremizdeki ülkelerden yalnızca Rusya’da yüzde 7 baraj uygulanıyor. En yüksek orası.”
Düşüncesi şu:
“Parlamentoda ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ yazar. Fakat bunun tecelli etmesi için egemenliğin gerçekten milletin olması gerekir. Ne yazık ki temsilde adalet yok.”
Ardından…
Seçim barajının düşürülmesi için Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı bireysel başvuruyu iki gerekçede özetledi:
Bir…
“Anayasa Mahkemesi doğru zamanda doğru bir görüşme başlattı. Bireysel başvuru yapmış bir siyasetçi olarak destekliyorum.”
İki…
“Türkiye’de insan hakları ihlalleri ve temsilde adalet sorunu var. Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Üyesi olarak da ihlalleri görüyorum. O nedenle de Anayasa Mahkemesi’nin konuyu ele almasını destekliyorum.”
Şu bilgiyi de paylaştı:
“Anayasa Mahkemesi ihlal görür de seçim barajını yüksek bulursa, yerine yeni bir baraj kararı vermeyecek. O karar TBMM’ye ait. Önümüzde de 6 ay süre var. Çok rahat yetişir.”