Bursa’da siyaset hemşeri desteğini önemsiyor, şimdi sıra hangi grupta?

Katıldığımız konferans, söyleşi ve panellerde üstünde durduğumuz bir noktayı bu sütunlarda da sık sık tekrarlıyoruz.
Bursa, bir kent için hiç de uzun sayılamayacak 35-40 yıllık süreçte çok büyük değişim yaşadı. Bu değişim de kentin nüfus yapısı ile başladı.
Yakın geçmişte…
Siyasi pozisyonlara aday olacaklarda Bursalı olmak önemli ve ayrıcalıklı bir durumdu. Adaylar siyasi hedefleri için yola çıkarken Bursalı olduklarını anlatırlar, destekçileri de “Bu kentin çocuğu” diye tanıtırlardı.
İki yıl önce…
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe katıldığı bir etkinlikte Bursa sevgisini anlatırken, samimi dille ailesinin 7 göbek Bursalı olduğunu söyleyince bazı hemşeri gruplarının “Bizi ötekileştiriyor” tepkisiyle karşılaştı.
Böylece…
Beklenmedik şekilde de olsa, kentin nüfus yapısındaki değişimin boyutu göz önüne çıktı. Bursa’da yaşamayı seçenler ilk kez seslerini çıkarmış oldular.
Gelinen noktada…
Bursa hemen her kentten göç alarak adeta küçük Türkiye haline geldi.
Yanı sıra…
Balkan ülkelerinden, Kafkas coğrafyasından göç eden geniş topluluklar var. Bunlara son dönem Ortadoğu ülkelerinden gelenler eklendi.
Aslında…
Bursa’da genel kamuoyu bu büyük demografik değişimi yeni fark etti, ama siyaset çok daha önce bu değişimi fark edip strateji alanına bile aldı.
Nitekim…
1980 sonrası siyasetin yeniden kurulduğu dönemlere baktığımızda, Bulgaristan kökenli aday arayışına önem verildiğini görüyoruz.
Siyasi partiler, hedef seçmen kitlelerini büyütebilmek için geniş taban gördükleri Bulgaristan kökenli adaylara listelerinde yer açmayı önemsediler.
Bunu…
Sonraki süreçlerde, Bursa’da çok sayıda Artvinli yaşadığı gerekçesinden yola çıkarak Artvin kökenli adaylara yöneliş izledi.
Son iki dönem ise…
Özellikle Erzurum derneklerinin oluşturduğu lobi çalışması sonucu Erzurum kökenli adaylar listelerde etkili oldu.
Şimdi yeni bir seçim dönemi başlıyor.
Hemşeri dernekleri kendi adayları için henüz lobi faaliyetine başlamadılar.
Ama…
Bursa’da siyasetin hemşeri desteğini sevdiğini ve önemsediğini artık biliyoruz.
O nedenle, bu dönem seçmen hesapları kapsamında hangi hemşeri grubunun öne çıkacağını gerçekten çok merak ediyoruz.