HDP bu seçimde iddialı: Bursa’dan 1 milletvekili

7 Haziran’daki milletvekili genel seçimi öncesinde adaylık süreci yaklaşırken gözler, TBMM’ye grup kurarak giren AK Parti, CHP ve MHP’nin üzerinde.
3 parti, seçimin iddialı partileri kabul ediliyor ve yarışın yine bu 3 parti çevresinde geçeceğine inanılıyor.
Ne var ki…
Bu bakış açısına Halkların Demokratik Partisi’nden itiraz var.
Nitekim…
Kasım ayında yapılan kongrede HDP İl Eşbaşkanı seçilen Yüksel Akgün, itirazını dile getirirken şuna dikkat çekti:
“HDP öncesi BDP seçime parti olarak girmemiş, illerde bağımsız seçilen milletvekillerinin katılımıyla Meclis’te grup kurulmuştu.”
Şunu ekledi:
“Oysa HDP Parti Meclisi bağımsız adayların desteklenmesi yerine seçime parti olarak girilmesine karar verdi. Biz de bunun hazırlığına başladık.”
Şöyle de devam etti:
“Şunu söylemek istiyorum: Biz bu seçime HDP olarak gireceğiz ve yarışın içinde olacağız. Seçim planı ve hesabı yapanlar bizi dikkate alsınlar.”
Siyaseten güçlü mesaj olması yanında, uyarı özelliği taşıyan cümlesi ardından Akgün’e genelden çok Bursa’yı sorduk.
Şunu söyledi:
“Bursa’da hedefimizi belirledik, çıtayı da koyduk. İddiamız şu: Bursa’dan 1 milletvekili çıkaracağız. Buna inanıyoruz.”
Hedefi belirlerken kriter aldıkları çıkış noktasını açıkladı:
“Cumhurbaşkanlığı seçiminde Sayın Selahattin Demirtaş’a Bursa’dan 65 bin oy çıktı. Biz bu oyları arttırıp, ülke genelinde de seçim barajına takılmadan Bursa’dan 1 milletvekili çıkarabileceğimizi gördük.”
Bu noktada…
Cumhurbaşkanlığı seçiminin farklı bileşenleri olduğunu, oy dağılımının kimi spekülatif gerekçelere dayandığını anımsattık.
HDP İl Eşbaşkanı Yüksel Akgün şu cevabı verdi:
“Elbette seçim sonuçları tartışılır. Fakat saha çalışmalarında gözlemlerimiz var. Örneğin, gördüğümüz ilgi cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası azalmadı, aksine artış gösteriyor. Bu da bizi umutlandırıyor.”
Yanı sıra…
Kamuoyu araştırmalarının bu doğrultuda sonuçlar verdiğini ekleyince sorduk:
“HDP milletvekili adayları kökenine göre mi seçilecek, yoksa il yönetimi oluşurken sergilenen açılım mı listeye yansıyacak?”
Cevabı şu oldu:
“Tek bir kriterimiz var. Seçimde kazanabilmek. Onun için herkesin ve her kesimin onaylayacağı adaylarla listemizi oluşturacağız.”