Holding düzeninde çalışıyor, kendi markasıyla yarışıyor!

Yıllar içinde… Marmarabirlik’in çok özel dönemlerine tanıklık ettik. Örneğin, 70’li yılların sonlarında rahmetli Mustafa Can dönemini gördük. Yine aynı dönemde rahmetli İsmail Minareci dönemini yaşadık.
Açıkça söylemek gerekirse…
Geçen yıllarda görev yapanlar elbette iyi niyetli bir şekilde hizmet ettiler, ama Marmarabirlik’in kurumsal yapı haline gelmesi çalışmalarını onlar başlattılar ve bu günlere ışık tuttular.
Ne var ki…
Bursa merkezli iki tarım kooperatifinden biri olan ve zeytin üreticisinin ortaklığıyla kurulan Marmarabirlik’in tüm zamanlarda siyasetçilerle daha doğrusu iktidar partileriyle tek bir ilişki noktası oldu:
Üreticiye ödeme yapabilmek için kredi bulmak, geçmiş yıllardan kullanılan kredilerin de faizini sildirmek.
İşleyiş bu şekilde sürdü gitti. Marmarabirlik’in faizini sildirip kredi bulan iktidar siyasetçileri bir anlamda çiftçiye karşı sorumluluklarını yerine getirmiş kabul edildiler.
2008’den beri Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan Hidamet Asa ile sohbet ederken öyle rakamlar açıkladı ki, geçmiş yılları bildiğimiz için anlamıyla ağzımız açık dinledik.
Örneğin…
2009 sonunda 23 bin ton olan yıllık ambalajlı zeytin satışının 2014 sonunda 36 bin 200 tona ulaştığını, 2009 sonunda 13 milyon Dolar olan Marmarabirlik sermayesinin 2014 sonunda 24 milyon Dolar’a yükseldiğini, öykaynaklar 2009’da 111 milyon TL iken 2014 sonunda 243 milyon TL olduğunu, 2009 sonunda 185 milyon TL olan aktif büyümenin 2014 sonunda 333 milyon TL olarak gerçekleştiğini, cironun da 2009 sonunda 144 milyon TL’den, 2014 sonunda 265 milyon TL’ye yükseldiğini anlattı.
Bitmedi…
Bu yıl 116 milyon TL tutarında ürün alındığını, ürün bedelinin yüzde 70’inin kampanya sırasında peşin olarak üreticilere ödediğini, kalan yüzde 30’un da 16 Ocak’ta kapatıldığını açıklarken “Üreticimize bir kuruş borcumuz kalmadı” dedi.
Şunu da ekledi:
“2007’de alınan ürünlerin bedeli bir sonraki yılın ocak-şubat aylarında ödeniyor, ödemeyi yapabilmek için de bankalardan kredi çekiliyordu. Bizim dönemimizde tüm ödemeler peşin yapılıyor.”
Rakamlar gerçekten çarpıcı.
Nitekim…
2009 öncesi zarar eden Marmarabirlik’in 2010’da 7.8 milyon TL, 2011’de 17milyon TL, 2012’de 23 milyon TL, 2014’ün ekim sonuna kadar da 41 milyon TL kâr ettiğini Asa’dan öğrendik.
Dahası…
Bu kârlılığın 4 yıldır yatırıma dönüştürüldüğünü ve 1 kilo bile ürün bozulmadığını söylerken şu bilgileri verdi:
“Yatırımlarımızın en yenisi 25 yıllıktı. O nedenle depolama kapasitemiz düşmüştü. Artan ihtiyacı karşılamak için Orhangazi’ye 4 bin ton, İznik’e 4 bin ton depo yaptık. Bu yıl da Mudanya’ya 7 bin ton ve 11 bin metrekarelik depolama alanı yapıyoruz. Sırada Gemlik, Edincik ve Erdek kooperatiflerimiz var.”
Gördük ki…
Günümüzde Marmarabirlik kurumsal bir yapıyla holding gibi yönetiliyor.

Asa’ya göre başarının 3 sırrı…

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, rakamlarla tabloyu ortaya koyduktan sonra, başarının 3 sırrını da açıkladı:
“Birincisi Marmarabirlik’e huzur geldi. İkincisi, istikrar yakalandı. Üçüncüsü de, ilk iki madde başarıyı getirdi.”
Şunu da ekledi:
“Ortaklarımız ve kooperatiflerimizle ilişkilerimiz güçlendi.”