Termik raporu krizine Ankara el koydu bakanlık raporu çekti

Bursa’nın çok tartıştığı DOSAB’a kurulmak istenen termik santral toplumsal tepkilerden sonra bürokraside de nur topu gibi bir krize yol açtı.
Kriz…
İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Resul Özbek’in, termik santralın ihtiyaç duyduğu ÇED için olumlu rapor hazırlamasını isteyen Vali Münir Karaloğlu’na, “halk sağlığı ve çevreye zararlı, imzalayamam” demesiyle başladı.
Vali ile bürokratı arasında ortaya çıkan görüş ayrılığının Dr. Özbek’in istifasıyla sonuçlandığını da 27 Aralık günü bu sütunlardan duyurduk.
Sonrasında…
Vali Karaloğlu görevlendirme yetkisiyle İl Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. İrfan Oğuz’u vekaleten atadı. O da, Vali’nin arzusu doğrultusunda, ilk rapordaki olumsuz ifadeleri çıkarıp yeni bir rapor hazırladı.
Dahası…
Yeni raporu “Önceki raporumuz sehven yazılmıştır, bizim açımızdan herhangi bir sakınca yoktur” notuyla Ankara’ya ve ilgili birimlere gönderdi.
Bunu da…
30 Aralık günü bu sütunlarda “Halk Sağlığı’nda ‘eyvah’ dedirten rapor söylentisi!” başlığıyla paylaştık.
Açıkça söylemek gerekirse…
Bizler Bursa’da, görev gereği kentte geçici bulunan ve başka yere atandığında ayrılıp gidecek bir Vali’nin, halkın karşı çıktığı ve eylemle tepki ortaya koyduğu bir tesis için bu kadar devreye girmesini anlayamadık.
Görünen o ki…
Bursa’da yaşananlar Ankara’nın hemen ilgisini çekmiş.
Çünkü…
Dr. Özbek dün sabah, kadrosunun olduğu Dörtçelik Çocuk Hastanesi’ndeki eski görevine başlarken, Ankara’da da Sağlık Bakanlığı devreye girdi.
Daha doğrusu…
Vali ile bürokratı arasında görüş ayrılığı doğduğu, Dr. Resul Özbek’in raporu imzalamaktansa istifa ettiğini açıkladığı andan itibaren gelişmeleri yakından izlemeye alan Sağlık Bakanlığı harekete geçti.
İlk olarak…
Bursa’dan İl Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. İrfan Oğuz imzasıyla gelen ve DOSAB’a kurulmak istenen termik santralı aklayan rapordaki imzanın geri çekilmesi sağlandı.
Böylece rapor geçersiz hale geldi.
Ardından…
Bakanlık bir adım daha atıp “termik santral ÇED raporuyla ilgili kararı kendi uhdesine” aldı.
Yani…
Bu konuda yerelin karar verme yetkisini kaldırdı ve Bakanlığı yetkili kıldı.
Bir yandan da…
Kurumun termik santralda taraf haline gelmesinden rahatsız olduğu için, meslektaşımız Mustafa Özdal’ın pazar günkü yazısında duyurduğu gibi İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan’ı aynı zamanda İl Halk Sağlığı Müdürü olarak vekaleten görevlendirdi.
Böylece…
Vali Karaloğlu’nun olumlu rapor arayışıyla başlayan termik raporu krizi bambaşka bir boyuta ulaştı ve Bursa devreden çıkarken, yetki de tamamen Ankara’ya geçti.