Bursa farkında değil, ama Anadolu’nun en büyük sivil toplum gücü dağdan doğdu!

Açıkça söylemek gerekirse… Bursalılar pek fark edemediler, ama Orhaneli merkezli olarak dağdan çok büyük bir yeni güç doğdu. Daha doğrusu, Anadolu’nun en güçlü sivil toplum örgütünün kuruluşu hafta sonunda gerçekleşti.
O gücün adı Türkiye Yörük Türkmen Birliği olarak açıklandı. Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu yeni kurulan Anadolu’nun en büyük sivil toplum örgütünün genel başkanı ilan edilirken, Orhaneli de bu yeni gücün merkezi oldu.
Dile kolay…
Tam 60 ilden temsilciler Orhaneli’ne geldiler. Bu illerdeki Yörük-Türkmen derneklerinin oluşturduğu 21 federasyon ve 3 konfederasyonun temsilcileri buluştu.
Gelenlerin coğrafi olarak bir ucu Ege’de Aydın ve Muğla’ya, bir ucu Doğu’da Van’a uzanıyordu. Hatay’dan Mersin’e, Gaziantep’ten Antalya’ya Konya’dan Kırıkkale’ye her yerden yörük ve Türkmenler büyük buluşmayı gerçekleştirdi.
Genel Sekreter Fahrettin Beşli’nin organizasyonunda konfederasyonlar, federasyonlar, dernekler hem bölgesel sorunlarını konuşup tartıştılar, hem de dernekler arası ilişkiler enine boyuna ele alındı.
Cuma günü başlayan çalışmaların ardından cumartesi akşamı kuruluşu resmen ilan edilen Türkiye Yörük Türkmen Birliği’nin kuruluş buluşmasının son günü olan pazar günü de Yeniden Diriliş Çalıştayı yapıldı.
Çalıştaya…
Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan ile birlikte çeşitli üniversitelerden çok sayıda profesör-doçent düzeyinde öğretim üyesi katıldı.
Ayrıca…
Orhaneli Kaymakamı Hacı Bayram Acar ile Yıldırım Kaymakamı Mehmet Aydın’ın yanı sıra Bilecik Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu, Kütahya Domaniç Belediye Başkanı Sahvet Ertürk, Kırıkkale Karakeçili Belediye Başkanı Hüseyin Özçelik 3 gün boyunca tüm çalışmaları yakından izlediler.
Geçen yıl Yörük ve Türkmen anlayışının en üst makamı Beylerbeyi unvanını alan ve cumartesi akşamı da Türkiye Yörük Türkmen Birliği Genel Başkanı seçilen Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu bu yeni gücün doğuşuna yakışan bir evsahipliği yaptı.
Çalıştayın sonunda yayınlanan sonuç bildirgesinde ise; Anadolu’nun her yanındaki yörük ve Türkmenler ile Doğu-Güneydoğu illerindeki Türkmenlerin teröre ve bölücülüğe karşı kucaklaşmalarıyla, mezalim altındaki Doğu Türkistan, Ortadoğu, Balkan ve Kafkasya’daki Türkler başta olmak üzere dünya Türklerine sahip çıkılması hedefi kondu.