Hedef yüksek teknoloji üretimi: Üniversitenin dev sanayi adımı!

Üniversitelerimiz en önemli eğitim kurumlarımız. Bunun yanında, bilimsel üretim anlamında da üniversitelerimiz en önemli kaynağımız.
Özellikle…
Küreselleşen piyasada, sanayi üretiminin uluslararası pazarlarda rekabet edebilir olması için üretim kalitesinin arttırması ve yüksek teknoloji üretimi gerekiyor.
O bakımdan…
Bursa gibi ülke ihracatında payı çok yüksek sanayi üretiminin yoğun olduğu bir kent için üniversite-sanayi işbirliği her yerden daha önemli.
İşte…
Cuma akşamı Olay Televizyonu’nda yayınlanan Her Açıdan adlı programda konuk ettiğimiz Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek de tam bu noktaya parmak basarken öncelikle şuna vurgu yaptı:
“Ülkemizde üniversite-sanayi işbirliğinde sorunlar var. Zaten rakamlar da bunu gösteriyor. Gayri Safi Milli Hasılamız 11 bin Dolar’da takıldı kaldı.”
Nasıl aşılacağını gösterdi:
“Sanayimizin yüksek teknoloji ürünlere geçmesi lazım. Bunu sağlamak için de üniversite-sanayi işbirliğinin yeniden gözden geçirilmesi gerekli.”
Ardından…
Tam da bu noktada bilimsel eğitim adına önemli bir özeleştiri yaptı:
“Sanayi için ben bir şey söyleyemem, en azından sanayi adına konuşmak bana düşmez. Ama üniversitenin sanayi ilişkilerinde ülkede ciddi eksikler var. Bunu kabul ediyorum.”
Sonra da…
Atılan adımları anlattı:
“Bunun aşılabilmesi için üniversitelerde paradigma değişimine ihtiyaç var. Devlet bunu sağlamak üzere zihinsel dönüşümü gerçekleştirmek için gerekenleri yapıyor.”
Formül şu:
“Bilim adamı eskiden daha çok akademik kariyeri için araştırma yapardı. Oysa raftaki bilginin kimseye yararı yok.”
Şöyle devam etti:
“Akademisyen ürettiği bilginin topluma yarar getirmesini, ekonomik ve sosyal katkı sağlamasını da düşünüyor.”
Şunu ekledi:
“İşte üniversitelerdeki kültür değişimi bunu sağladı.”
O değişimi de özetledi:
“Toplumsal değişim için girişimci, yenilikçi nesillere ihtiyaç var. Biz Uludağ Üniversitesi’nde tüm öğrencilerimizin girişimcilik dersi almasını sağladık.”
İkinci adımı şöyle açıkladı:
“Üniversite-sanayi ilişkisinde kurumsal yapılara ihtiyaç var. Bu iş özel ilişkilerle süremez, sürdürülebilir olması için kurumsal yapı gerekli. İşte o kurumsal yapıları oluşturmaya başladık.”