Atatürk’ün ziyaret ettiği Bursa Şehitliği ve anıt yenilendi

ATATÜRK ÇANAKKALE KİREÇTEPE'DE BURSA ŞEHİTLİĞİ ANIT ÖNÜNDEÇanakkale Savaşı’nda en çok şehit veren il olan Bursa’nın resmi kayıtlara göre 4 bin 500, resmi olmayan araştırmalara göre 6 bin 500 şehidi var.
Şehitlerin büyük bölümü, Bursa’dan giden ve her cephede savaşan Seyyar Jandarma Taburu’ndan.
Sonrasında…
Savaş bittiğinde, Bursa taburundan sağ kalan askerler şehit düşen arkadaşları anısına ellerine geçirdikleri top ve tüfek mermileriyle kovanlarından anıt yapıyorlar.
Bu da Çanakkale Savaşı’yla ilgili ilk doğal anıt oluyor.
Hatta…
Çanakkale Savaşı’yla ilgili yayınlanan albümlerde, zaferin mimarı Atatürk’ü başında miğferle bir anıt önünde gösteren fotoğraf, işte bu Bursa Taburu’ndaki doğal anıt önünde çekiliyor.
İşte…
Gelibolu taraflarındaki Kireçtepe’de bulunan Bursa Şehitliği yılların ilgisizliğinden Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin ilgisiyle kurtuldu.
Büyükşehir ekipleri, Genelkurmay Başkanlığı ile birlikte hazırlanan projeyle Kireçtepe’deki Bursa Şehitliği’ni yeniden inşa etti, her şey elden geçirildi.
Dikilen ilk doğal anıt da yine orijinal mermilerle yenilenirken tüm şehitlerin adlarının yer aldığı bir de Anı Duvarı oluşturuldu.
Orada…
Tek sorun olarak tek şeritli yol kaldı. Ama Büyükşehir tarihi geleceği taşıyacak şehitlik ve anıt düzenlemelerini bitirdi.
Dahası…
Çanakkale’nin Kireçtepe mevkiindeki Bursa Şehitliği 24 Nisan günü törenle açılacak. Törene katılanlara da, içinde künye, Çanakkale toprağı ve şehitlerin tam listesinin yer aldığı mini kitapçık olan kutular armağan edilecek.
Bu arada…
Atatürk’ü Bursa Şehitliği’ndeki anıt önünde gösteren fotoğraf da yine Başkan Altepe’nin direktifiyle, anı olarak saklanacak şekilde pirinçten döküldü.