Bursa için 16 kişinin başvurduğu HDP’den önyoklama !

HDP’nin geleneğinde, milletvekili genel seçimlerinde Doğu ve Güneydoğu illerinde bağımsız seçilen milletvekillerinin katılımıyla Meclis’te Grup kurmak var.
Fakat…
İlk kez 7 Haziran seçimine bağımsız adaylarla değil, doğrudan parti olarak girme kararı alındığından beri gözler HDP’nin üzerinde.
Adaylık başvuruları dün sona eren HDP’de, Bursa için 16 kişi başvurdu. Başvuranların yarısı parti örgütünden. Diğer yarıyı da bugüne kadar HDP ile hiç ilişkisi olmamış, çeşitli sivil toplum kuruluşlarında çalışmış kişiler oluşturuyor.
Bir yandan Genel Merkez’in toplumun tanıyacağı bir ismi Bursa’ya liste başı gönderme olasılığı üzerinde duran HDP’de, bugünden itibaren önyoklama adıyla farklı bir sistem başlıyor.
Sisteme göre…
HDP’nin il ve ilçe yönetimleriyle, kısa adı HDK olan Halkların Demokratik Kongresi’nin il ve ilçe yönetimleri, yanı sıra da HDP’nin bileşenleri olarak bilinen partilerin il ve ilçe yönetimlerinin görüşleri alınacak.
Sistem…
Oylama yerine görüş alma yöntemini getiriyor ki biraz anket, biraz da temayül karışımı olarak algılamak mümkün. Çünkü bu yolla yaklaşık 400 kişinin görüşleri toplanacak.
Bir hafta içinde tamamlanacak olan önyoklama ardından HDP Genel Merkezi aday listelerini merkez yoklaması yöntemiyle belirleyip Yüksek Seçim Kurulu’na verecek.