Mülakatın şifreleri ve AK Parti’de ilk kritik eleme!

AK Parti Teşkilat Başkanı Süleyman Soylu başkanlığında, Abdurrahim Boynukalın, Hamza Dağ, Zeyid Aslan, Çiğdem Karaaslan’dan oluşan Alt Komisyon çalışmalarına 9 Mart Pazartesi sabahı başladı.
Bursa’dan mevcut milletvekilleri ve eski milletvekilleri dışında kalan, temayüle girmiş 213 aday adayı alfabetik sıraya göre 71’er kişilik gruplar halinde Ankara’ya davet edildi.
Komisyon…
3 gün boyunca 213 aday adayıyla yüz yüze konuştu. Neler konuşulduğu elbette Soylu ve komisyon üyeleriyle aday adayı arasında.
Ancak…
Çıkanların birbirlerine anlattıklarından mülakatın şifreleri konusunda bir fikir elde etmek mümkün.
Örneğin…
Ortalama 7-10 dakika süren görüşmelerde aday adaylarına öncelikle “Neden sen milletvekili olmalısın?” sorusu yöneltildi.
Sonrasında…
Mülakat, komisyonun aday adayının davranış ve cevaplarından aldığı izlenime göre farklı seyirler izledi. Kimi aday adaylarına çalışmaları anlattırılırken, kimi aday adaylarına teknik sorular yöneltildi.
Hatta…
Bürokrat kökenli bir aday adayına mahalle, seçmen ve sandık sayılarının sorulduğu koridorda duyulunca, bekleyenlerin bazıları tedirgin oldu.
Şimdi…
213 kişinin mülakatını Soylu başkanlığındaki Alt Komisyon değerlendirecek ve Bursa’nın çıkaracağı milletvekili sayısının 3 katına indirecek. Yani, 54 kişilik bir liste yapacak.
Buna…
AK Parti Bursa milletvekilleri Hüseyin Şahin, İsmet Su, Tülin Kara, Canan Candemir Çelik, Önder Matlı, İsmail Aydın, Mustafa Öztürk, Mustafa Kemal Şerbetçioğlu, Bedrettin Yıldırım, Hakan Çavuşoğlu eklenecek.
Yine…
Temayüle katılmayan eski Bursa milletvekillerinden Hayrettin Çakmak, Mehmet Tunçak, Sedat Kızılcıklı, Mehmet Ocakden ile eski Balıkesir Milletvekili olan Ali Osman Sali ve eski Muş Milletvekili olan Şerafettin Karayağız da listede yer alacaklar.
Böylece…
Alt Komisyon’un 54’e indirdiği liste, mevcut ve eski milletvekillerinin eklenmesiyle 70’e çıkacak.
16 Mart Pazartesi sabahıysa, kimlerden oluşacağı henüz belli olmayan Ara Komisyon çalışmaya başlayacak. Onlar da, kamuoyu araştırmaları ve genel değerlendirmeler kapsamında 22 Mart Pazar gününe kadar listeyi 36 kişiye sindirecekler.
Son aşamada…
23 Mart Pazartesi sabahından itibaren 18 kişilik aday listesini hazırlamak üzere Üst Kurul çalışmaları başlıyor. Kurul, 36 kişilik listeden 18 milletvekili çıkarabileceği gibi, hiç başvuru yapmamışları da listeye ekleyebilecek.
Liste 7 Nisan’da Yüksek Seçim Kurulu’na verildiğinde öğrenilebilecek.