Parti kapatmayı önlemek için Anayasa’da 3 hamle!

Türkiye 1960 ve 1980’da 2 askeri darbe yaşadı. Darbe yönetimleri, ilk iş olarak siyasi partilerin tümünü kapattı, yeniden siyasi ortam oluşturmak için kendi zeminini hazırladı.
Bunun yanında…
1961 Anayasası’ndan bugüne kadar geçen 54 yıllık süreçte Anayasa Mahkemesi kararıyla 25 siyasi parti kapatıldı.
Son dönemde…
AK Parti iktidardayken kapatılma kaygısı yaşadı ve oylamayla kurtuldu. Son günlerde yine kapatma davası açılacağı spekülasyonlarıyla gündeme geliyor.
Yanı sıra…
Geçen hafta CHP’ye kapatma davası açılacağı çok konuşulurken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu davaya yönelik tahmin ve tepkilerini dile getirdi.
Önceki gün…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan muhtarlara seslenirken, siyasi partilerin kapatılmasını önlemek için anayasa değişikliği önerdi. Önerisine, “2 partinin anlaşması halinde Meclis’ten hemen geçeceği” uyarısı da ekledi.
Gerçi…
Erdoğan bu konuşmayı öğle saatlerinde yaptı, ama AK Parti TBMM Grubu tarafından hazırlanan anayasa değişikliği teklifi de bir önceki akşam Meclis Başkanlığı’na sunuldu.
Perşembe günü, yani bugün Anayasa Komisyonu’nda ele alınması planlanan AK Parti’nin anayasa değişikliği teklifi, siyasi partilerin kapatılmasını önlemek için Anayasa’da 3 kritik değişiklik getiriyor.
Bir…
Mevcut uygulamada Anayasa Mahkemesi tarafından yapılan siyasi partilerin mali denetimi  yeni teklifle Sayıştay’a bırakılıyor.
Teklifte buna gerekçe olarak Anayasa Mahkemesi’nin mali denetim yaparken zaten Sayıştay’dan destek alması gösteriliyor.
İki…
Siyasi partiler için kapatma davası açılması Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde oluşturulacak özel bir komisyonun iznine bağlanıyor.
Burada…
Milletvekilleri ve bakanların Anayasa Mahkemesi’nde yargılanabilmeleri için Meclis izni gerekirken, siyasi partiler için doğrudan kapatma davası açılmasının önüne geçilmek isteniyor.
Hatta…
AK Parti’nin hazırladığı Anayasa değişikliği teklifi içinde komisyonun yapısı bile tanımlanıyor ve Meclis’te grubu bulunan partilerin 5’er milletvekiliyle temsil edileceği komisyona TBMM Başkanı’nın başkanlık etmesi isteniyor.
Üç…
Avrupa’daki insan hakları ve demokrasi örgütlerinin önerdikleri şekilde, Venedik kriterlerine uygun bir düzenleme yapılarak siyasal örgütlenme özgürlüğünün güçlendirilmesi taslak metninde yer alıyor.