CHP önseçimine “deneyim” yorumu: Vagonlar iyi, ama treni gideceği yere çekip götürecek lokomotif eksik!

Pazar günü… CHP’de önseçim sandıkları açılıp da sonuçlar belli olduğunda, herkes için sürpriz bir liste ortaya çıktı.
Çünkü…
Başından beri önseçimin en etkili isimleri olarak dikkati çeken ve partide örgüt içi mücadelelerin içinden gelen güçlü adaylar sandıkta devre dışı kalmışlardı.
İlk yorumlarda:
Kimseyle sorunu olmayan Prof. Dr. Lale Karabıyık ve Dr. Ceyhun İrgil gibi listenin ilk 2 sırasındaki adaylarla CHP üyelerinin uzlaşma listesi ortaya çıkardıkları görüşü egemendi.
Aradan 2 gün geçti. Önseçim heyecanı dindi. Ortam sakinleşince de genel kanı anlamında daha değişik yorumlar gelmeye başladı.
Örneğin…
CHP’ye yıllarını veren eski bir partili ile dün konuşurken “Önseçim ideal olanı vermez, mümkün olanı verir” diye söze başladı ve şunu söyledi:
“Listenin ilk 5 sırasındaki adayların hepsi pırıl pırıl. Hiçbirine itirazım yok. Fakat bu listede parti örgütü yok.”
Şuna da dikkati çekti:
“Bursa’da bugüne kadar tüm siyasi partiler ilçelerin dengesine dikkat ederek liste hazırladı. Önseçimden çıkan listede ilçeler de yok.”
Bakışı şu:
“Eğer seçim Bursa kent merkezinde yapılacaksa, tamam. Ama ilçelerde de seçim yapılacaksa, hangi ilçeye hangi adayla gideceksiniz, ne diyeceksiniz?”
Şunu vurguladı:
“Listede örgüt temsil edilmeyince akla şu soru geliyor: Acaba bu liste CHP’yi taşıyabilir mi? Parti örgütü seçtiği listenin arkasında durur mu?”
Yorumu ise çarpıcı:
“Aday listesini bir trene benzetirsek… Vagonlar pırıl pırıl, hepsi iyi. Fakat bu vagonları çekip treni gideceği yere götürecek lokomotif eksik.”
Bu yorumu yapan eski CHP’li, çok değerli bulduğu Prof. Dr. Karabıyık ve Dr. İrgil’in toplumla bireysel ilişkilerine karşın seçimde bir parti listesine önderlik edebilecek siyasi deneyime sahip olmadıklarını düşünüyor.
Kısacası…
Kulislerde konuşulan organizasyon spekülasyonlarına girmeden listenin beğenilmesine karşın seçim yarışındaki zaaflarını anlattı.
Bu tür eksiklerin küçük bir rötuşla düzelebileceği de düşünceleri arasında.